Více času na podstatné

E15: Po fotovoltaice skončí i boom bioplynových stanic

28.08.2012 14:32

E15 uvádí, že elektřinu zdraží domácnostem a velkým odběratelům také atraktivní výkupní ceny elektrické energie ze zemědělských bioplynových stanic. Po fotovoltaice bioplynky jsou nejčileji rostoucí obnovitelný zdroj. Rozmach bioplynových elektráren letos pokračuje stejným tempem jako v minulém roce. V příštím roce se ale zastaví, uvádí E15.

„Výstavba bioplynových stanic se dramaticky zpomalí. Nové se budou počítat v jednotkách, nikoli desítkách jako v posledních letech,“ tvrdí Jan Štambaský z České bioplynové asociace. Vychází z informací od dodavatelů technologií pocházejících převážně z Německa. „Přesunují se na Slovensko, pak půjdou dál, třeba do Rumunska,“ poznamenává Štambaský. Prudký pokles zájmu o budování bioplynek vysvětluje zdejší nestabilitou výkupních podmínek a navíc se zpřísňují požadavky na kvalitu podporovaných jednotek. Zejména v tom, aby více využívaly teplo. Tlak na vyšší efektivitu považuje za správný, ne každý zemědělec je ale schopen přísnějším kritériím vyhovět. Skončily také dotace na výstavbu bioplynek.

 

Agrární resort podpořil od roku 2007 zhruba třemi miliardami korun 166 projektů.

 

Za prvních sedm měsíců letošního roku vyrostlo na českém a slovenském venkově stejně jako před rokem kolem třiceti bioplynových stanic. Instalovaný výkon vysoce překonává cíl stanovený v Národním akčním plánu. Zatímco pro rok 2011 počítal s výkonem 147 megawattů, skutečnost překročila plán zhruba o sto megawattů. Přibližně stejný rozdíl v plánovaném a skutečném výkonu se očekává i letos. Místo 177 předpokládaných megawattů pojedou v republice bioplynové provozy asi na 270 megawattů.

Pro zemědělské podnikatele jde o zajímavý byznys. Stanice o výkonu jednoho megawattu mají roční tržby kolem třiceti milionů korun. Zisk se pohybuje kolem deseti procent. Elektřina z bioplynu se stejně jako vloni vykupuje za 4,12 koruny za kilowatthodinu. Cena takzvané silové elektřiny, kterou určují její dodavatelé, není ani poloviční.

 

Zdroj: E15 (kráceno, upraveno)