Více času na podstatné

E15: Regulátor chystá zátah na malé solárníky

28.06.2017 07:32

Už více než rok platí, že majitelé solárních elektráren do deseti kilowattů nepotřebují licenci. ERÚ teď ale přichází s tvrzením, že bez licence nesmějí dodávat nespotřebovanou elektřinu do sítě.

Stát už schválil desítky milionů korun dotací pro více než pětistovku malých střešních fotovoltaických elektráren. Z montáže malých solárů se snaží udělat byznys i někteří obchodníci s energiemi, kteří vymysleli, jak majitelům zaplatit za část nespotřebované elektřiny posílané do sítě. Malé solárníky, kteří  nepotřebují k výrobě licenci, ovšem nejspíš čekají právní tahanice s Energetickým regulačním úřadem.

Ten tvrdí, že majitelé malých fotovoltaik do výkonu deseti kilowattů, pro něž nepotřebují licenci a jsou standardně připojeni k distribuční soustavě, nesmějí
dodávat nespotřebovanou elektřinu do sítě. Energetický zákon jim to sice nezakazuje, ale ani to výslovně nedovoluje. Úřad razí názor – a nachází oporu u některých právníků – že dodávat elektřinu do sítě může jen výrobce s licencí.

„Připravujeme hromadné kontrolní šetření, které má prověřit, zda takoví zákazníci s výrobnou elektřiny mají všechna potřebná povolení, a z pohledu kompetencí ERÚ pak zejména platnou licenci. Mohli by se dopustit například správního deliktu podnikání bez licence v energetických odvětvích, případně neoprávněných dodávek elektřiny do elektrizační soustavy,“ vysvětluje mluvčí úřadu Michal Kebort.

Jenže obchodníci jako ČEZ nebo Bohemia Energy si zákon vyložili už před časem tak, že malí výrobci, kteří elektrárnu připojili standardním způsobem,
mohou elektřinu do sítě posílat. ČEZ jim za to dává slevu ve výši čtyřiceti procent z ceny elektřiny, za kterou jim proud dodává.

„Produkt jsme začali nabízet nedávno a mají ho desítky zákazníků. Jak bude růst počet instalovaných zdrojů, bude přibývat i počet zákazníků s tímto produktem,“ uvádí mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Bohemia Energy elektřinu od výrobce oceňuje podle aktuálních cen na spotovém trhu a pak ji na faktuře započítá proti hodnotě dodané elektřiny. Do konce roku by službu mohly využívat dvě stovky zákazníků.

ERÚ může této rozjíždějící se praxi učinit přítrž. „Analyzujeme, zda takové nabídky nejsou v rozporu se zákonem o ochraně spotřebitele,“ dodává Kebort. Potíž je v tom, že výklad energetického zákona nemusí být tak jednoznačný, jak naznačuje ERÚ.

„Podle zákona musí malý výrobce dodržet u dodávek do sítě parametry určené pravidly provozu distribuční soustavy. Už to ukazuje, že s dodávkami nespotřebované elektřiny zákon počítá. Navíc zákon o dani z příjmu mluví o příjmech z provozu výroben elektřiny, ke kterému není vyžadována
licence,“ argumentuje advokát Pavel Doucha. Také stát v dotačním programu Nová zelená úsporám počítá s přetoky elektřiny do sítě. Dotaci dostane i domácnost, která pro svou potřebu využije jen sedmdesát procent vyrobené elektřiny.

 

Zdroj: E15