Více času na podstatné

Rusové nabízejí Arevě druhou šanci. Proč Francouzi v Temelíně končí?

08.10.2012 08:45

Krátce poté, co společnost ČEZ vyřadila ze stamiliardového temelínského tendru Arevu, podali Francouzům pomocnou ruku Rusové. Skupina Rosatom, která sama usiluje o stavbu dalších dvou bloků v jihočeské jaderné elektrárně, dala najevo, že je připravena posoudit možnost partnerství s Arevou pro temelínský projekt. Více na E15.cz ZDE.

 

Co stálo za jejím vyřazením?

Areva podle informací MF DNES z vysoce důvěryhodného zdroje fakticky „popřela dodávku na klíč za předem stanovenou cenu v předem stanoveném čase“. Firma u některých položek například uvedla, že předem není schopná říct cenu s tím, že bude prostě tržní. V nabídce také bylo řečeno, že když uzavřená smlouva na dodávku dostavby Temelína nebude v případě času či ceny odpovídat realitě, může se ze strany Arevy změnit a firma si vše potřebné doúčtuje.

Francouzi údajně také v nabídce ignorovali některé podmínky českého atomového zákona, například pokud jde o zajištění přepravy některých součástí dodávky.

„Nebylo to prostě tak, že by udělali jednu chybu, která by se dala opravit. Bylo to překvapivé, ale jako by v řadě částí téměř ignorovali zadávací podmínky. Nabídka Američanů i Rusů je přitom zcela bez problémů, není u nich žádný problém,“ uvedl zdroj.

 

Češi fandí američanům

Pro dostavbu jaderné elektrárny se vyslovilo téměř 40 procent české populace, souhlasné názory převažují především mezi muži. Vyplývá to z průzkumu, který pro aktuální vydání týdeníku Ekonom vypracovala agentura TNS Aisa.  Analýzu aktuálního dění kolem tendru na dostavbu temelína najdete v novém vydání týdeníku Ekonom, který vyšel ve čtvrtek 4. října. Ekonom vyzpovídal exkluzivně také viceprezidenty ruského státního energetického gigantu Rosatom i americké společnosti Westinghouse.

 

Zdroje: E15.cz, iDNES.cz, IHNED.cz

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/rusove-nabizeji-areve-druhou-sanci-pro-temelin-920614#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink