Více času na podstatné

E15: Stát zvažuje zákaz skládek, přibylo by spaloven odpadu

26.06.2012 19:51

Problémy s přibývajícími hromadami odpadků hyzdících krajinu mohou za pár let skončit. „Umíme si představit, že by v České republice bylo od určitého roku zakázáno skládkování,“ uvedla Marta Machková z úřadu ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. „Například ve Švýcarsku je běžné, že téměř každá obec vyprodukovaný odpad energeticky dále zpracovává.“ S podobným návrhem pro celou Evropskou unii přišel nedávno také Evropský parlament.

Daleko významnější roli by tak získaly spalovny. Komunální odpady by se také staly jedním ze surovinových zdrojů pro teplárny. Ty by jimi nahradily alespoň část spalovaného uhlí. Téma je proto aktuální také v kontextu současných sporů o dodávky a ceny uhlí mezi těžařskou společností Czech Coal a jejími dosavadními odběrateli.

Chalupův úřad už také společně s experty z Evropské komise posuzuje možnost využít finance z fondů EU na podporu spaloven v Karviné, Komořanech u Mostu a v Chotíkově u Plzně. Ve hře je celkově šest miliard korun, které byly již dříve vyčleněny na tento účel.

 

Celý článek ZDE

 

Zdroj: E15