Více času na podstatné

ECOCHEESE unikátní projekt společnosti ECOBAT

04.03.2011 14:26

https://www.ecocheese.cz/images/im_left.jpgSpolečnost ECOBAT zahajuje zcela ojedinělou akci na podporu sběru baterií v domácnostech nazvanou Ecocheese. Jejím cílem je oslovovat širokou veřejnost a naučit rodiny, ale i jednotlivce sbírat vybité baterie. Projekt bude zahájen v Praze a středních Čechách ( promo stánky můžete navštívit celý březen od středy do soboty v Praze, Kladně, Berouně a Mladé Boleslavi). Aktuální termíny budou uvedeny na www.ecocheese.cz.

Součástí akce je i rozdávání speciálního sběrného boxu na baterie do domácnosti. Takzvaný Ecocheese je nejen funkční, ale má elegantní nadčasový design v několika barevných provedeních, takže jej lze bez problémů umístit kamkoli v bytě i jako zajímavý doplněk. Ecocheese je zároveň nejbezpečnějším řešením, jak v domácnostech s malými dětmi zabránit náhodnému spolknutí baterie. Tyto případy nejsou ojedinělé a mají za následek vážné ohrožení na životě (jen ve FN Motol Praha bylo loni zaznamenáno v krátkém sledu pět případů spolknutí knoflíkových baterií dětmi ve věku do pěti let). 

Akce Ecocheese chce upozornit na to, že shromažďování vybitých baterií do domácího sběrného boxu Ecocheese je jednoduché a vede k vytvoření návyku, jež si snadno osvojí i starší osoby, které nebyly zvyklé takový odpad třídit. Navracení baterií ke zpětnému odběru chrání nejen životní prostředí, ale i nás samotné!

Přenosné baterie a akumulátory se staly nedílnou součástí našeho života a jejich spotřeba narůstá. Každý z nás jich průměrně za rok spotřebuje čtrnáct. V maloobchodní síti ČR se každoročně prodá téměř 150 milionů kusů baterií. V domácnosti se 65 procent baterií aktuálně používá do mobilů, MP3, ovládačů, hodinek apod., 13 procent tvoří náhradní baterie a  necelých 20 procent tvoří vybité baterie - 10 procent vybité baterie pohozené v šuplíku, v batohu, v pouzdře od foťáku a 9 procent tvoří baterie vybité ve starém spotřebiči.

 Z nich vrátíme ke zpětnému odběru pouze dvě!! Přitom v tuto chvíli se v každé české domácnosti nachází průměrně sedm vybitých baterií – to je 25 milionů kusů , které by mohly být recyklovány! Nemalé množství končí v domovním odpadu. Z celkového obsahu těžkých kovů v komunálním odpadu jsou právě baterie zodpovědné za 88% obsah rtuti, 10 % zinku, 67 % niklu a 85 % kadmia! Ohrožují tak nejen životní prostředí, ale i zdraví lidí. I z tohoto důvodu je na místě, aby použité přenosné baterie či akumulátory nekončily ve spalovnách nebo na skládkách, ale byly odevzdávány k recyklaci.

Přestože u nás sběr přenosných baterií postupně narůstá, je ve sběru ČR se svými dvěma bateriemi na osobu pod směrnicemi EU. Ty požadují, aby Česká republika v roce 2012 recyklovala každou čtvrtou prodanou baterii a dosáhla minimálně čtyř sebraných monočlánků na občana. Aktivity ve sběru a recyklaci baterií se však v posledních letech dynamicky rozvíjejí a objevují se i nové možnosti zapojení spotřebitelů i podnikatelů do systémů zpětného odběru.

Za sběr a recyklaci baterií v řadě evropských zemí (včetně České republiky) odpovídají jejich výrobci a dovozci. Nejvýznamnější firmy na trhu s bateriemi založily už v roce 2002 neziskovou organizaci ECOBAT, která v současné době přebírá odpovědnost za zpětný odběr 600 dovozců baterií v souladu s § 31 zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech.  ECOBAT stále rozšiřuje sběrnou síť. V současnosti je na území celé ČR již 14 tisíc míst zpětného odběru. Všechna jsou označena samolepkou a vybavena boxem pro zpětný odběr.

Největší nárůst počtu sběrných míst byl zaznamenán v roce 2008 díky zapojení škol v rámci projektu RECYKLOHRANÍ.