Více času na podstatné

EK obnovila platby z operačního programu Životní prostředí

30.10.2012 08:58

Evropská komise obnovila platby z operačního programu Životní prostředí. Mluvčí Ministerstva financí ČR (MF) Ondřej Jakob informoval ČTK, že komise schválila a proplatila žádosti MF o proplacení 876,4 milionu eur (asi 21,7 mld. Kč) za program Životní prostředí. Proplácení operačního program pozastavila Evropská komise v červnu 2011. Program spolu s programem Doprava patřil k největším a zároveň nejproblémovějším při čerpání dotací z EU. Informaci přinesl dnes server Českénoviny.cz.

Obnovení certifikace předcházela dohoda mezi českou stranou a orgány Evropské komise na výši plošné korekce v souvislosti s uzavřením předchozích auditů. Korekce byla úspěšně snížena z původně navrhovaných 13,32 % na 5 % na veškeré výdaje v Operačním programu Životní prostředí, které byly proplacené příjemcům od začátku programu do 31. srpna 2012, uvádí v tiskové zprávě Ministerstvo živtoního prostředí.

Operační program Životní prostředí je objemem financí ve výši 18,4 % všech prostředků určených z fondů EU pro ČR druhým největším českým operačním programem.

 

Zdroj: Českénoviny.cz, MŽP