Více času na podstatné

EK schválila Česku první operační program, první avíza z OPPIK již zítra!

29.04.2015 13:10

Evropská komise schválila České republice první operační program pro čerpání evropských peněz v rámci programového období 2014 -2020, a to Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který má na starosti Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Už zítra MPO zveřejní první avíza.

Schválení operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK) je mimořádně dobrou zprávou pro podnikatele, firmy, vědecké pracovníky, univerzity i pro rozvoj informačních technologií. V programu, který spadá do gesce Ministerstva průmyslu a obchodu, je k dispozici celkem 116 miliard korun.

Jedná se o třetí největší program v současném programovém období. Podporu si mezi sebe rozdělí čtyři prioritní oblasti, a to Rozvoj výzkumu a vývoje, Efektivnější nakládání energií, Podpora podnikání malých a středních firem a Rozvoj informačních a komunikačních technologií. Oproti minulému období 2007-2013 došlo k navýšení finančních prostředků o jednu třetinu.

„Fakt, že OP PIK byl schválen jako vůbec první český program pro programovací období 2014 – 2020, je výbornou zprávou především pro české podnikatele. Už zítra pro ně umístíme na web MPO avíza k čerpání první vlny 11 výzev. Dostanou tak veškeré informace k tomu, jak připravit své projekty a správně vyplnit žádosti o dotace, které začneme přijímat již začátkem června,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

 

První avíza OPPIK zveřejníme jakmile budou k dipsozici.

 

Schválení dalších operačních programů by mělo následovat v příštích dnech. Očekávám, že ministerstva zajistí co nejrychlejší vyhlášení prvních výzev, aby česká ekonomika mohla těžit z dostupných evropských peněz," dodal předseda vlády Bohuslav Sobotka.

 

Výše uvedené zaměření kopíruje rozdělení na 4 prioritní osy OP PIK 2014 - 2020:

Prioritní osa zaměření OP PIK 2014 - 2020

Plánovaná finanční alokace (mld. Kč)

PO 1      Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace

38,47

PO 2      Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků

25,72

PO 3      Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury a OZE, podpora zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin

34,72

PO 4      Rozvoj ICT a vysokorychlostních přístupových sítí k internetu

21,09

 

Mezi očekávané výstupy operačního programu patří:

  • podpora formou grantů pro více než 1970 podniků
  • vytvoření 12 000 nových pracovních míst v malých a středních podnicích
  • 600 nových přihlášek na ochranu práv duševního vlastnictví
  • roční snížení emisí skleníkových plynů o 300 000 tun CO
  • větší uplatnění inovativních nízkouhlíkových technologií.

 

Dokument ke stažení (zdroj: MPO):

 

Čtěte také:

Dotační výzvy pro energetiku MPO otevře letos (29.4.2015)