Více času na podstatné

Ekolist: Interseroh - konec monopolu na sběr odpadů zlevní třídění až o polovinu

13.03.2014 09:45

Zlevnit sběr separovaného odpadu v České republice chce firma Interseroh Czech a.s. Podle ní je možné snížit ceny pro obce zhruba o deset procent a celkové náklady na sběr lze prý podle německé zkušenosti srazit až na polovinu. Nový hráč by se na českém trhu objevil po sedmnácti letech monopolu firmy EKO-KOM.

V současné době se v České republice dostane ročně na trh necelý milion tun obalů, ze kterého se zakrátko stanou odpady. Více než dvě třetiny z nich se záhy ocitnou v barevných kontejnerech na papír, sklo a plasty. O sběr těchto odpadů, slovy zákona o „zpětný odběr“, se musí postarat výrobci nebo dovozci, kteří na český trh výrobky dodávají. Naprostá většina z nich za tuto službu platí firmě EKO-KOM. A nejde o malé peníze, podle ČTK ročně systém přerozděluje 1,5 miliardy korun. Kvůli monopolu je ale prý cena sběru příliš vysoká, prý až jednou tolik, než kolik podobné služby stojí v Německu, říká firma Interseroh.

Odpadovým trhem se v loňském roce zabýval i Úřad pro hospodářskou soutěž, který potvrdil, že není důvod proč by měl existovat monopolní provozovatel separovaného sběru odpadů. „Jsme si jisti, že také v ČR je velký prostor pro zefektivnění sběru a recyklace obalů. Je tomu tak v každém monopolním prostředí,“ říká Ivan Václavek, generální ředitel firmy Interseroh. Více ZDE

 

Čtěte také:

Prohlášení společnosti EKO-KOM ke vstupu Interseroh do ČR

Nevratné lahve: nový střet zájmů Andreje Babiše a jeho Agrofertu (HN, 13.3.2014)

Prohlášení společnosti EKO-KOM ke vstupu Interseroh do ČR