Více času na podstatné

Ekologičtí oskaři rozdány, úspěchu se dočkala mikroelektrárna i větrné čerpadlo

02.10.2015 08:03

Posedmé se letos dočkaly ocenění nejlepší české projekty, které po-máhají chránit životní prostředí a šetřit energie. Vítězem soutěže E.ON Energy Globe Award ČR, v České republice pořádané společností E.ON, se v hlasování veřejnosti stalo vzdělávací centrum TEREZA. Centrum organizuje ekologické projekty pro žáky základních a středních škol. V kategorie Český kutil uspělo větrné čerpadlo a v kategorii nápad zas mikroelktrárna. Celkem bylo přihlášeno rekordních 373 projektů.

Kategorie Nápad hodnotí doposud nezrealizované projekty ve fázi myšlenky. Odborníci ocenili nápad na mikroelektrárnu WAVE, která by měla umožnit vyrábět z biomasy teplo i elektrickou energii. Nápad výzkumného týmu odborníků ČVUT v Praze je zaměřen na domácnosti a malé podniky.

Větrné čerpadlo Pavla Floriše uspělo v kategorii Český kutil s jejíž pomocí lze vyčistit a následně čerpat vodu ze studen a vrtů. Technologie je patentovaná a autor si zařízení, které najde kromě zemědělství uplatnění také například v závlahových systémech, sám vyrábí.

Zařízení Pavla Floriše slouží nejen k jednoduchému odčerpání, ale také k vyčištění vody z vrtu či studny. Jak říká sám autor technologie, řada studen je otevřená a obsahuje velké množství mechanických nečistot. Speciálně upravené elektrické čerpadlo dokáže tyto nečistoty rozdrtit a společně se znečistěnou vodou odčerpat. Následně provádí její desinfekci, čímž se odstraní 99,9 % bakterií a virů, které mohou způsobovat problémy zažívacího traktu či parazitické infekce. Po nainstalování větrného čerpadla „Floriš“ se záhlaví studny utěsní, aby voda již nebyla z vnějšku znečišťována.

Větrné čerpadlo je bezúdržbové a bez nároků na obsluhu. Hloubka čerpání vodního zdroje je v základním provedení 50 metrů, po úpravách však může jít až o více než dvojnásobek. Unikátní řešení náběhu větru na rotující lopatky využívá rychlost větru již od 2 m/s a koriguje otáčky pro zamezení přetáčení čerpadla do vysokých obrátek při větrech od 8 m/s.

Technologie má díky unikátnímu postupu velmi široké uplatnění. V České republice jsou zákazníky pana Floriše například zemědělci, kteří větrné čerpadlo využívají pro čerpání vody do napajedel pro chov zvířat. Čerpadlo lze dále využít v zásobování závlahových systémů, pro čerpání vody za účelem snížení hladiny podzemních vod, recirkulace za účelem okysličení vody při chovu ryb a podobně.

Pan Floriš svá čerpadla instaluje kromě České republiky také v zahraničí. Zejména v rozvojových zemích nachází jeho technologie velké opodstatnění, když zajišťuje kvalitní pitnou vodu pro zdejší obyvatele. K dnešnímu dni jsou v provozu větrná čerpadla v Mongolsku a v Ghaně. Většímu rozšíření přístroje pomáhá také nízká cena celého zařízení – větrné čerpadlo „Floriš“ přijde na zhruba 25 000 Kč.

Veškerá větrná čerpadla, která pan Floriš svým zákazníkům v České republice nebo v rozvojových zemích dodává, rovněž sám osobně vyrábí.

Záznam ze slavnostního vyhlášení bude odvysílán 10. října od 21:55 hodin na programu ČT1.

 

Přehled dalších vítězů:

Kategorie Obec  - Základní umělecká škola Karla Malicha (město Holice)

V centru města Holice vznikla v roce 2014 jedna z prvních veřejných budov v České republice, která splňuje standardy pasivní výstavby. Objekt školy zaujme jedinečným architektonickým pojetím i nízkými investičními náklady. Architektům Ing. arch. Heleně Borákové a Ing. arch. Daliboru Borákovi se navíc díky chytrému výběru technologií podařilo vybudovat objekt v pasivním standardu za cenu běžné stavby.

 

Kategorie Firma - Ekocentrum ARCHA COUNTRY LIFE (Country Life s.r.o.)

Otakar Jiránek se jako majitel společnosti Country Life hlásí k myšlence ekologicky šetrného života již od 90. let, kdy na českém trhu začal prosazovat biopotraviny. Pro sídlo své společnosti si vybral prostor bývalého JZD, který přebudoval do podoby moderního multifunkčního areálu. Budova z dílny architekta Aleše Brotánka maximálně využívá přírodní materiály a je vytápěna biomasou.