Více času na podstatné

Ekotendr zřejmě končí, vláda vítěze nevybere

20.10.2011 09:01

Projekt obřího ekotendru končí, vláda vítěze s největší pravděpodobností nevybere. Oznámil to premiér Petr Nečas. Ministr financí Miroslav Kalousek předtím nedoporučil vládě přijmout nejlevnější nabídku. Nabídku podala společnost Marius Pedersen Engineering a to 56 miliard 800 milionů korun.

Kalousek podepsal rozhodnutí o nejvýhodnější nabídce a současně informoval, že ani ta nejlepší nabídka nesplnila očekávání a že ji vládě nedoporučí přijmout.

Podrobné argumenty ministr zveřejní až ve chvíli, kdy bude vláda o tendru rozhodovat. Cena se podle něj skládala ze tří částí:

- cena za práci, kterou by udělali jednotliví subdodavatelé

- cena peněz (předpokládalo, že koncesionář předfinancuje z vlastních zdrojů)

- riziková přirážka

Premiér Nečas už dříve navrhl rozdělit ekotendr do několika menších skupin, o které by se dál soutěžilo. Podobné řešení by podle něj bylo levnější, než dát celou zakázku jediné firmě.

Stát musí staré ekologické škody odstranit, protože to slíbil vlastníkům zamořených území. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže.

 

Premiér Petr Nečas: Vláda vítěze ekotendru nevybere, tento projekt končí

"O ekologické zakázce jsem měl vždy pochybnosti. Zveřejněné ceny tyto pochybnosti nejenom nerozptýlily, ale posílily. Pan ministr financí Kalousek ekonomicky realisticky vyhodnotil nabídnutou cenu zakázky, politicky realisticky vyhodnotil hlasovací poměry ve vládě a nabídku nedoporučí vládě ke schválení. Tímto krokem ministra financí nejsem překvapen a očekával jsem ho. Vítěz ekotendru nebude vládou vybrán a tímto tento projekt končí."

 

Zvukové záznamy:

Ministr financí Miroslav Kalousek v Ozvěnách dne

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček

 

Zdroje: Vláda, Radiožurnál