Více času na podstatné

Emisí skleníkových plynů poprvé za sedm let v EU přibylo

04.04.2018 09:16

Emise skleníkových plynů v Evropské unii se loni poprvé za sedm let zvýšily. Hlavním důvodem je růst průmyslové výroby. Vyplývá to z úterní zprávy Evropské komise, kterou interpretovali analytici pro agenturu Reuters.

Emise společností spadajících pod systém obchodování s emisemi, mimo aerolinek, v loňském roce dosáhly 1,756 miliardy tun ekvivalentu oxidu uhličitého, což je o 0,3 procenta více než v předcházejícím roce.

Emise energetického sektoru se sice snížily o jedno procento, emise průmyslových podniků však stouply o 1,8 procenta.

Emise leteckého sektoru stouply o 13,3 procenta na 61,5 milionu tun ekvivalentu oxidu uhličitého. Sektor musí hlásit emise ze všech letů, které začínají nebo končí na území unie.

Systém obchodování s emisemi pokrývá asi 12 tisíc elektráren, továren a leteckých společností a reguluje přibližně 45 procent produkce skleníkových plynů v Evropské unii.

Tento systém pak stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou být emitovány sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat.

 

 

Zdroj: ČTK