Více času na podstatné

Energetická koncepce bude vypracována do konce června a další energetické novinky

09.02.2012 08:07

Státní energetická koncepce by měla být vypracována do 30. června. Po jednání s prezidentem Václavem Klausem to dnes uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Vláda měla původně koncepci posoudit do konce loňského roku. Státní energetické koncepce má stanovit vývoj tuzemské energetiky na příštích zhruba 50 let. Podle informací z konce loňského roku byla zúžena na dvě varianty. Obě kladou důraz na využití jaderné energie, u jedné je větší využití obnovitelných zdrojů. Koncepce počítají s postupným omezením uhlí v tuzemském energetickém mixu.

 

Další energetické novinky:

Česká republika loni vyvezla nejvíce elektřiny do Rakouska, a to zhruba 10 terawatthodin. Na druhém místě bylo Německo s dovozem 9,4 TWh elektřiny. Celková rakouská spotřeba činila loni 68,6 TWh, domácí elektrárny však vyrobily jen 60 TWh. Scházejících více než osm TWh putovalo do Rakouska ze zahraničí. Dovoz vzrostl kvůli meziročnímu poklesu výroby v rakouských vodních elektrárnách způsobenému nedostatkem srážek po celý rok. Celkovou výrobu elektřiny ze svých zdrojů za loňský rok odhaduje tuzemský dominantní výrobce ČEZ na 64 terawatthodin. Čistý export elektřiny z ČR loni činil rekordních více než 17 TWh.

 

Energetická společnost ČEZ loni vyrobila z biomasy téměř 428 gigawatthodin ekologické elektřiny.  Meziročně tak došlo ke zvýšení produkce o více než 27 % a pokrytí spotřeby zhruba 120 tisíc domácností. Celkovou výrobu elektřiny ze svých zdrojů za loňský rok očekává ČEZ kolem 64 terawatthodin, výroba z biomasy je tedy nižší než jedno procento.

 

Nefunkčnost evropského systému obchodování s emisními povolenkami nebo ekonomicky neefektivní podpora obnovitelných zdrojů energie. To jsou dva příklady problémů, které podle elektrárenského průmyslu brání Evropě na cestě k dekarbonizaci energetiky, jíž chce dosáhnout v roce 2050. Selhání systému obchodování s emisemi vadí i organizacím na ochranu životního prostředí. více na EurActiv.cz

 
Dánské předsednictví si jako jednu ze svých priorit uložilo úspěšně dokončit debatu nad směrnicí o energetické účinnosti. Představilo vlastní verzi tohoto právního předpisu, která se však nezamlouvá ekologickým organizacím. Kritizují například to, že směrnice neobsahuje žádné závazné cíle. více na EurActiv.cz

Zdroje: ČTK, E15, ČEZ, EurActiv