Více času na podstatné

Energetické využití odpadu je pro Švédsko velkým problémem, tvrdí švédský vědec

05.05.2017 14:57

 

 

Slova jaro a konference jsou téměř synonymická. V dubnu navštívila redakce Odpadového fóra nespočet odborných sešlostí, ovšem jednohlasně jsme se shodli na tom, že za konferenci nejvíc tematicky a programově spřízněnou s časopisem považujeme letošní „Odpad zdrojem“ organizovaný Institutem cirkulární ekonomiky. V květnu se dočtete reportáž z konference a rozhovor s její hlavní organizátorkou a ředitelkou Institutu Soňou Jonášovou.

Dobrá zprava pro všechny, co se letos chystají žádat o statní dotace. Připravili jsme pro Vás podrobný přehled nejlepších dotačních programů v oblasti odpadového hospodářství a environmentálních inovačních technologií. Hlavním tématem květnového čísla je Financování inovací.

Z celosvětové produkce plastů tvoří bioplasty méně než 1 %. Jejich role jako obalového materiálů, možnosti jejich recyklace a dopady na životní prostředí jsou diskutovány v rámci celé Evropy včetně ČR. Skutečně jsou bioplasty tak environmentálně nezávadní, jak tvrdí jejich výrobci? Jaké jsou možnosti nakládání s nimi? Na tyto otázky se pokusil odpovědět projekt Technologické agentury ČR Biodegradabilní plasty v procesech nakládání s odpady.

Zdánlivý rozpor mezi daty o odpadech dle Českého statistického úřadu a daty z národního systému evidence MŽP se diskutuje již delší dobu. Více jak deset let se ohledně tohoto problému vedou odborné i laické diskuse, jejichž intenzita je přímo úměrná etapám schvalován Planu odpadového hospodářství. Pro nezávislého diváka to vypadá, že se jedná i mimořádně složitý a zdánlivě neřešitelný problém. Která data jsou ta pravá? Exkluzivní odpověď nám poskytl Český statistický úřad.

Na začátku 90. let se stát zavázal k odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před rokem 1989. Ministerstvo financí uvádí, že v současné době je účinných 158 smluv s celkovou garancí 153 miliard Kč, z toho bylo vynaloženo již 52 miliard korun. Zbývají tak garance za 101 miliard Kč, MF přesto věří, že díky transparentnímu zadávání veřejných zakázek sníží cenu sanací nevyřešených zátěží na zhruba 30 miliard Kč. Vzniká logická otázka: na čem se přesně chystá ušetřit a dotkne se to kvality? Na otázku květnové polemiky odpovídali představitelé Ministerstva financí, Svazu chemického průmyslu, Hospodářské komora a další.

Patří starý nábytek na sběrný dvůr?  Nikoliv, patří do Pokojů.  Na pražské Florenci se otevřela sdílená nábytková dílna s prodejnou zrenovovaného nábytku z druhé ruky Z pokoje do Pokoje. Organizátorkami dílny jsou tří slečny, které Odpadové fórum dílnou provedly, seznámily nás s historií vzniku projektu a svými plány na budoucnost. Proč dívky mají takový odpor vůči sběrným dvorům a kde sehnat čtyřnohého dřevěného miláčka (stůl nebo židli) s příběhem, dozvíte se v květnovém OF.

Mýtus o Švédsku jako o spalovací velmoci potvrzuje v rozhovoru s OF švédský vědec a futurolog Anders Wijkman. Energetické využití odpadu je pro Švédsko velkým problémem, tvrdí. Důvodem je podle něj špatně nastavená legislativa a rozsáhlá samostatnost švédských obcí, které dnes trápí zbytečně velká kapacita spaloven.  Jak k tomu došlo a jak z toho ven, dočtete se v rozhovoru OF.

Příjemné čtení Vám přeje Redakce Odpadového Fóra

 

www.ODPADOVEFORUM.cz