Více času na podstatné

Energetické využití odpadů v Čechách podle švýcarského vzoru

27.11.2012 12:45

Zkušenosti z budování zařízení na energetické využití komunálních odpadů ve Švýcarsku plánuje v Čechách využít společnost TEREA. Ta plánuje v Chebu vybudovat nový provoz s kapacitou úměrnou jen malé spádové oblasti, která nepřesahuje hranice okresu. Investor chce z odpadu vyrábět jen teplo.

Švýcarské zkušenosti - malé a velké spalovny
V zemi helvetského kříže se v roce 2009 energeticky zhodnotilo 3,6 milionu tun komunálních odpadů. Z informací uvedených v nedávno zveřejněném záměru společnosti terénu vyplývá, že téměř polovina z celkem třiceti zařízení na využití komunálního odpadu ve Švýcarsku má kapacitu nižší než sto tisíc tun odpadu ročně. Spalovny nad dvě stě tisíc tunu odpadu ročně tvoří jen sedm procent.

Do tohoto konceptu zapadá i plánovaná výstavba "malého" zařízení na energetické využití odpadů v Chebu. Jeho kapacita odpovídá produkci komunálního odpadu na území daného okresu o rozloze přibližně tisíc kilometrů čtverečních a neměla by přesahovat dvacet tisíc tun odpadu ročně.

V Chebu chtějí z odpadu vyrábět jen teplo
Investor chce v Chebu z odpadu vyrábět jen teplo. Odhaduje, že z celkového množství dvacet tisíc tun komunálního odpadu ročně vyrobí více než sto jedenáct tisíc gigajouleov (GJ) tepla. Vyrobené teplo plánuje investor dodávat do veřejné otopné soustavy bytů jedné z městských částí Chebu.

S výstavbou nového provozu chce investor začít v druhé polovině příštího roku. Stavební práce by měly trvat celý rok, takže s energetickým využitím komunálních odpadů by v Chebu mělo začít až v roce 2014.

 

Zdroj: odpady-portal.sk