Více času na podstatné

Energetické zajímavosti: končí vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína, rozdělení podniku Dalkia...

31.07.2014 13:51

Václav Bartuška po čtyřech letech skončil ve funkci vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína. Na konci června vypršel mandát a dál už nepokračuje, zjistil server ECHO24.cz. Bartuškova případného následovníka úřady zatím nevybraly. Bartuška ale dál zůstává zvláštním velvyslancem České republiky pro energetickou bezpečnost. Funkce vládního zmocněnce byla zřízena především jako nezávislý dohled na výběr dodavatele dostavby dvou nových jaderných bloků temelínské elektrárny. Zároveň měl dohlížet na strategické, bezpečnostní a zahraničněpolitické zájmy Česka. Bartuška byl vládním zmocněncem od roku 2010.


Fůze Dalkia s firmou Veolia Voda
Francouzské energetické koncerny EDF a Veolia Environnement dokončily rozdělení svého společného podniku Dalkia, jednoho z předních poskytovatelů energetických služeb, který působí i v České republice. V rámci dohody EDF získala veškeré aktivity skupiny Dalkia ve Francii a Veolia převzala operace Dalkie v zahraničí. V České republice vznikne spojením Dalkie s firmou Veolia Voda firma s tržbami téměř 30 miliard Kč, která bude patřit mezi dvacítku největších v české ekonomice. Pro Českou republiku a Slovensko tuto novou spojenou organizaci řídí Philippe Guitard, dosavadní generální ředitel vodárenské divize. Philippe Guitard je současně ředitelem skupiny Veolia pro střední a východní Evropu pro všechny aktivity Veolia.

 

Solární panely směřujte na západ nebo východ

Nikoliv na jih, ale na západ nebo východ by měli lidé nasměrovat solární panely na svých domech. Vychází to z americké studie, podle které se tím energetická závislost na veřejné síti může snížit až o jedenáct procent. Lidé tak uspoří více energie i peněz. Solární zařízení by tak svým majitelům pomohla především v časech energetických špiček. Například v Německu je množství solárních panelů namířených na jih tak veliké, že jeho energetická síť je v poledne přetížená množstvím levné energie, která se musí spotřebitelům téměř rozdávat. Naopak v energetických špičkách je pak ekologické energie zase nedostatek. Více ZDE

 

ČEZ: Biomasa zásobí elektřinou 70 tisíc domácností

Téměř 120 milionů kWh ekologické elektřiny vyprodukovaly v prvním pololetí roku 2014 výrobny Skupiny ČEZ v České republice, které spalují nebo spoluspalují biomasu. Navzdory zpřísněné legislativě se tak podařilo udržet loňské tempo výroby. Vyrobené množství elektřiny by za stejné období pokrylo spotřebu 70 tisíc českých domácností. Lídrem spalování biomasy ve Skupině ČEZ zůstává Elektrárna Hodonín, která disponuje pro tyto účely nejkvalitnějším zázemím. Vedle analytické laboratoře patří k základním prvkům moderního provozu v Hodoníně třídič biomasy a především unikátní vzorkovač biomasy na spotřebě vyvinutý ve spolupráci útvaru výzkumu a vývoje.