Více času na podstatné

Energetika v médiích - prodej elektrárny Dětmarovice, dostavba JE Temelín, biopalivo

12.10.2012 09:27
O Dětmarovickou elektrárnu se uchází NWR, EPH i Česká energie

O černouhelnou elektrárnu Dětmarovice má zájem těžební společnost NWR, Energetický a průmyslový holding (EPH) a také Česká energie. Společnost ČEZ však v pondělí uvedla, že dostala celkem čtyři nabídky na koupi elektrárny. Informuje o tom deník E15, podle něhož není jasné, zda má zájem i dodavatel tepla na severu Moravy Dalkia.

 

Rosatom: Arevu k dostavbě Temelína přizvat neplánujeme

Ruská energetická společnost Rosatom popřela, že by o dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně usilovala spolu s francouzskou společností Areva. Rosatom je členem konsorcia, které má o zakázku zájem a stejné plány měla také Areva. Tu ale společnost ČEZ, která tendr vypsala, minulý týden ze soutěže vyřadila.

 

Česká firma chce v Peru vyrábět biopalivo z cukrové třtiny. Bojuje o vzácný pozemek
Peru je pro výrobu biolihu to nejlepší místo na světě, říká v rozhovoru šéf firmy VIF Antonín Krampol. Unikátní projekt české společnosti v Jižní Americe podle něj zdržuje i pomocí úplatků místní konkurence. Rozhovor čtěte na IHNED.cz  ZDE.

 

Kukuřice zažívá boom kvůli bioplynu.
Úroda řepky se odhaduje na 1 127 tis. tun, což znamená nárůst o 7,7 %. Čím dál víc zemědělců přechází na řepku - bylo jí oseto o 7,5 % víc polí než loni. Podobná situace panuje u kukuřice na siláž. Osevní plocha vzrostla 8,8 %, sklizeň bude o 6,7 % vyšší. Při stabilních stavech chovaného skotu to svědčí o tom, že čím dál víc kukuřice je využíváno na biomasu. Přitom sklizeň kukuřice na zrno bude o 26,4 % nižší.

 

 

Zdroje: E15.cz, čt24.cz, iHEND.cz

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/rosatom-arevu-k-dostavbe-temelina-prizvat-neplanujeme-921859#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink