Více času na podstatné

ERU analyzuje energetický balíček

14.02.2012 08:39

Na Pražském evropském energetickém fóru, které se konalo 2. února letošního roku byly proneseny příspěvky představitelů významných energetických firem, ze kterých mimo jiné vyplynulo, že během několika posledních let museli reagovat na řadu důležitých legislativních změn v energetice, což přináší všem podnikatelským subjektům nemalé problémy s jejich aplikací.

Energetický regulační úřad si je plně vědom množství legislativních změn, které musí tyto společnosti implementovat a následně dodržovat daná pravidla. Mezi opatření, kterými chce danou situaci vylepšit a předčasně firmy nezatěžovat patří i to, že úřad provádí analýzu implementace 2. a 3. energetického balíčku v zemích EU. V návaznosti na tuto činnost bude úřad usilovat o posunutí předložení připravované novely energetického zákona, zejména v souvislosti s implementací 3. energetického balíčku.

Není nutné, aby ČR byla na čele pelotonu sedmadvacítky v překotné implementaci nové legislativy. Rychlost implementace nemůže být kritériem. „Úřad má ve svých dlouhodobých cílech hájit zájmy národní nad evropskými a evropské nad celosvětovými“, uvedla předsedkyně ERÚ A. Vitásková.