Více času na podstatné

ERÚ chce aby, Ústavní soud přezkoumal "solární vyhlášky"

30.03.2015 12:59

Kauza 162 miliard Energetický regulační úřad (ERÚ) chce, aby se jeho vyhláškami v oblasti obnovitelných zdrojů z let 2005 až 2011 zabýval Ústavní soud. Vyzval proto Parlament a vládu, aby v této podaly ústavní žalobu. Sám ERÚ to totiž ze zákona udělat nemůže.

Ve zmiňované době byly podle ní špatně nastaveny výkupní ceny fotovoltaické energie. Úřad na problematiku upozornil již dříve. Vrchní státní zastupitelství ale v roce 2013 uvedlo, že výkupní ceny solární energie byly stanoveny v souladu se zákonem.

ERÚ dnes na dnešní tiskové konferenci uvedl, že k novému prošetření výkupních cen ho vybudil krok ministra průmyslu Jana Mládka ze začátku tohoto měsíce. Ministr v souvislosti s projednáváním energetického zákona rozeslal dopis poslancům, kde pochybení minulého vedení ERÚ při vydávání předpisů potvrdil.

Předsedkyně ERÚ dále uvedla, že při správně nastavených výkupních cenách mohli dnes všichni odběratelé v rámci poplatku na OZE platit namísto 495 pouze 316 korun za megawatthodinu.

Výkonný ředitel sdružení Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák to tak jednoznačně nevidí. Podle něj je možné, že ministerstvo průmyslu a obchodu podlehlo „mediálním klišé“. Asociace chce proto ministerstvo přesvědčit o tom, že pravda je jinde.

 

 

Reportáž:

 

 

Zdroj: ERÚ, ČRo, ČTK