Více času na podstatné

ERÚ: Prolomení těžebních limitů versus ceny tepla

18.08.2015 15:08

Prolomit, rozsah prolomení, či neprolomit těžební limity uhlí? Související dopady na zaměstnanost, životní prostředí, ceny tepla pro konečné spotřebitele, energetickou bezpečnost. To vše je soubor otázek, který musí být důkladně analyzován. Jedná se o politické rozhodnutí.

Energetický regulační úřad byl požádán, aby se vyjádřil v meziresortním připomínkovém řízení k materiálu Ministerstva průmyslu a obchodu s názvem „Řešení dalšího postupu územně ekologických limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách". Materiál obsahuje 4 varianty řešení, které již dříve MPO zveřejnilo, tedy úplné neprolomení, prolomení u dolu Bílina, prolomení u dolu Bílina a části dolu ČSA a konečně plné prolomení. Energetický regulační úřad uvedl, že se k tomuto materiálu může vyjádřit pouze z hlediska svých kompetencí, tedy dopadů na energetický trh, udržení rovných podmínek pro všechny účastníky energetického trhu, ochrany spotřebitele a energetické bezpečnosti. V tomto smyslu ERÚ také připravil své komentáře k celému materiálu.

Pro Energetický regulační úřad je zásadní případný dopad do cen pro koncové zákazníky a potenciální negativní vliv na energetickou bezpečnost. Nedostatek uhlí jako primární suroviny pro oblast teplárenství může přinést razantní růst vstupních nákladů tepláren a růst cen pro konečné spotřebitele, který může vést k většímu ohrožení energetickou chudobou. Proto ERÚ jako úřad by uvítal přesné propočty těchto dopadů a vyjadřil připravenost na podobné analýze spolupracovat.

Druhou částí komentáře ERÚ je energetická bezpečnost České republiky, která může být potenciálně ohrožena v případě nedostatku uhlí například v závislosti na komplikované geopolitické situaci, nebo v případě, kdy sousední státy budou omezovat kvůli svým národním potřebám možnost dovozu této komodity.

Tyto připomínky ERÚ podal i s vědomím, že není primární připomínkové místo, ale považoval jako úřad za důležité o všech aspektech informovat.