Více času na podstatné

ERÚ upozorňuje na osvobození od daně z plynu

07.01.2014 13:33

Dne 4. 10. 2013 vydal Energetický regulační úřad (ERÚ) tiskovou zprávu Plynové kotelny pro domácnosti mají nárok neplatit daň týkající se možnosti uplatnit osvobození od daně z plynu.

Na základě chybného výkladu části Občanského zákoníku (konkrétně zákona č. 40/1964 Sb., § 101) byla v tiskové zprávě nesprávně uvedena lhůta, ve které lze podat čestné prohlášení a uplatnit tak zpětně nárok na osvobození plynu od daně.

Vzhledem k tomu, že v daných případech je plátcem daně dodavatel plynu (tzn. konkrétní obchodník s plynem), neuplatňují koneční spotřebitelé (tj. provozovatelé domovních kotelen) zákonem předpokládanou možnost odběru plynu osvobozeného od daně přímo u místně příslušného celního úřadu, ale vždy u svého dodavatele plynu. Z toho důvodu se možnost osvobození od daně týká pouze budoucích dodávek, a to na základě předem zaslaného čestného prohlášení dodavateli. Odpovědným orgánem rozhodujícím o této problematice je celní úřad místně příslušný konkrétnímu dodavateli plynu.

Snahou ERÚ bylo upozornit spotřebitele na možnost osvobození od daně, protože jsme při monitoringu trhu zjistili, že o ní zákazníci často nevědí.

 

Související informace:

Tisková zpráva ERÚ ze dne 4. října 2013 - Plynové kotelny pro domácnosti mají nárok neplatit daň

 

 

Zdroj: ERÚ