Více času na podstatné

ERÚ vydal cenová rozhodnutí stanovující podporu POZE, ceny za činnost povinně vykupujících a ceny související s vydáváním záruk původu

26.09.2017 17:31

ERÚ zveřejnil cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 3/2017 ze dne 26. září 2017, kterým se stanovuje podpora pro podporované zdroje energie pro rok 2018.

Mezi nejdůležitější body cenového rozhodnutí patří plošné snížení zelených bonusů na elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů. Důvodem je vývoj na energetickém trhu v  tomto roce, kde došlo k nárůstu cen silové elektřiny. Obdobná změna se dotkla i zelených bonusů pro elektřinu z KVET (kombinovaná výroba elektřiny a tepla). Kromě růstu cen silové elektřiny zde hrál roli i pokles ceny primárního paliva.

K navýšení naopak došlo u zeleného bonusu pro výrobu tepla z bioplynových stanic. Zde je hlavním důvodem snaha motivovat nové investory, protože Česká republika v oboru výroby tepla z bioplynových stanic zaostává za Národním akčním plánem pro obnovitelné zdroje energie.

Podpora, stejně jako pro letošní rok, nebyla vypsána pro výrobny KVET uvedené do provozu v letech 2013 až 2015 a druhotné zdroje energie uvedené do provozu po 1. lednu 2013. Tyto zdroje stále nezískaly potřebná notifikační rozhodnutí Evropské komise. Jestliže notifikační proces bude u některého ze zdrojů dokončen po vydání cenového rozhodnutí ERÚ č. 3/2017, je úřad připraven bezodkladně doplnit jeho podporu novým cenovým rozhodnutím.

Závěrem si dovolujeme upozornit na druhé vydané cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2017 ze dne 26. září 2017, kterým se stanovují některé regulované ceny podle zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Tento dokument stanoví ceny za činnost povinně vykupujících a ceny související s vydáváním záruk původu pro rok 2018.

 

Dokument ke stažení:

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 3/2017