Více času na podstatné

ERÚ vydal roční zprávu o provozu elektrizační soustavy za rok 2014

02.06.2015 08:13

ZRÁVA ERÚ KE STAŽENÍ V Česku loni poprvé od roku 2007 meziročně klesla výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Zelené elektrárny loni vyrobily 9,17 terawatthodiny elektřiny, zatímco o rok dříve to bylo 9,27 terawatthodiny. Nejvíce elektřiny a to 33 procent spotřeboval loni průmysl, domácnostem s 25 procentním podílem patří druhé místo.

Meziroční změna výroby elektřiny brutto v roce 2014 je zanedbatelná (-1%) stejně jako u spotřeby elektřiny brutto. Největší meziroční změna výroby elektřiny brutto byla u velkých vodních elektráren nad 10MW, a to pokles o 40%. Výroba u této kategorie byla na nejnižší úrovni za sledované období, což bylo způsobeno extrémně nízkou hladinou vodních toků.

U ostatních obnovitelných zdrojů byly meziroční změny zanedbatelné. Vývoj výroby z dalších podporovaných obnovitelných zdrojů (větrné elektrárny, fotovoltaika, bioplyn, biomasa a BRKO) zaznamenal od roku 2005 významný nárůst, který začal stagnovat až v posledních dvou letech.

Pokles výroby vodních elektráren byl však kompenzován sníženou spotřebou brutto, tak že podíl výroby elektřiny brutto z obnovitelných zdrojů k tuzemské brutto spotřebě zůstal meziročně nezměněn na úrovni 13,2%. Brutto výroba paroplynových a plynových elektráren mírně vzrostla. Na významném meziročním nárůstu instalovaného výkonu v Ústeckém kraji se projevilo spuštění paroplynové Elektrárny Počerady 2 s instalovaným elektrickým výkonem 845 MW.

 

(Klikni na obrázek pro zvětšení)

 

 

PE - Jaderné (20%)

PE - Parní (50%)

FVE - Fotovoltaické (9%)

PPE - Paroplynové (6%)

PVE - Přečerpávající (5%)

VTE - Větrné (5%)

PSE - Plynové a spalovací (4%)

VE - Vodní (1%)

 

Dokument ke stažení:

Roční zpráva o provozu ES ČR pro rok 2014 (5 840 kB)