Více času na podstatné

EU dále omezuje emise ze spalovacích zařízení

12.01.2015 08:08

Přehled EU 12/2014 Rada dosáhla 17. 12. 2014 obecného přístupu k návrhu směrnice o omezení emisí některých znečišťujících látek do ovzduší ze středních spalovacích zařízení. Cílem návrhu je zlepšit kvalitu ovzduší a lidské zdraví. Hlasování výboru ENVI o návrhu se očekává v dubnu 2015.

Nová směrnice je určena poprvé na pokrytí středních spalovacích zařízení o jmenovitém tepelném příkonu mezi 1 a 50 MW. Ty jsou hlavním zdrojem emisí oxidu siřičitého, oxidů dusíku a pevných částic (prachu). Tato směrnice vyplňuje mezeru v právních předpisech a poskytuje emisní limity právě pro malé a střední spalovacích zařízení.

Návrh Komise byl předložen v prosinci 2013 v rámci balíčku Čisté ovzduší. Balíček aktualizuje stávající právní předpisy a dále snižuje škodlivé emise z průmyslových provozů, dopravy, energetiky a zemědělství. Obecný přístup poskytne základ, na němž Lotyšské předsednictví zahájí jednání s Evropským parlamentem.

Oproti původnímu návrhu ministři zavádí diferencované režimy v závislosti na velikosti zařízení s cílem snížit náklady a administrativní zátěž pro nejmenší zařízení (1-5 MW). Také rozšiřuje termíny pro plnění požadavků ohledně zařízení s ukončenou životností a systémy dálkového vytápění ve vzdálených nebo izolovaných oblastech.

Emise znečišťujících látek ze spalování paliv ve středních spalovacích zařízení obecně není regulováno na úrovni Unie, i když stále výrazněji přispívají ke znečištění ovzduší, zejména v důsledku zvýšení využívání biomasy jako paliva. Střední spalovací zařízení mají široké použití, mimo jiné se používají k výrobě energie, k vytápění a chlazení v obytných domech/bytech a výrobě tepla/páry pro průmyslové procesy atd. V EU se nachází přibližně 142 986 středních spalovacích zařízení.

Hlasování výboru ENVI o návrhu se očekává v dubnu 2015.

 

Odkazy 

 

 

Čtěte také:

EU: Ministři životního prostředí projednali otázky ochrany ovzduší, odpadové hospodářství a výstupy z klimatické konference (17.12.2014)