Více času na podstatné

EU preferuje biopaliva vyráběná z odpadu nebo ze zbytků, k rozvoji mají pomoci dotace

22.02.2013 10:07

Zvýšená poptávka po produkci plodin používaných pro výrobu biopaliv může vést k úbytku lesů a jejich přeměně na zemědělskou půdu. Tato nepřímá změna ve využívání půdy následně zvyšuje emise CO2, které by jinak byly zachyceny stromy. EU se proto chce zaměřit na nepotravinová biopaliva vyráběná z odpadu nebo ze zbytků. 20. února se výbory pro životní prostředí a pro průmysl a energetiku sešli s odborníky v diskuzi nad návrhem Komise na omezení využívání biopaliv vyráběných z potravinových plodin.

 

Proč dávat přednost biopalivům z nepotravinových surovin?

"Jsme si vědomi toho, že biopaliva, stejně jako jakýkoli jiný zdroj energie, představují určité problémy. Jedním z nich je nepřímá změna ve využívání půdy," řekl zpravodaj Výboru pro průmysl a energetiku, španělský lidovec Alejo Vidal-Quadras. "Podpora pokročilých biopaliv by změny ve využívání půdy minimalizovala," myslí si.

K nepřímé změně ve využívání půdy, zkráceně ILUC (indirect land use change) dochází, když se zemědělská půda v Evropě využívá ve výraznější míře k produkci plodin určených pro výrobu biopaliv místo výroby potravin a krmiv. Poptávka po potravinách a krmivech však zůstává stejná a státy ji uspokojují dovozem ze zemí s nižšími výrobními náklady. To následně vyvolává potřebu rozšiřování orné půdy v těchto částech světa. Často se tato orná půda získává kácením lesů. To vede k nárůstu emisí, které by jinak byly pohlceny stromy.
 

Pokročilá biopaliva: jsou lepší, ale téměř neexistují

Podle údajů Evropské komise mají biopaliva z odpadů a potravinářských zbytků menší dopady na klima a neovlivňují ceny potravin, protože nenahrazují potravinářské produkty. Tento druh tzv. pokročilých biopaliv se ale ještě komerčně nevyrábí, jak upozornil Raffaello Garofalo z European Biodiesel Board. Jejich produkci a využití by mohly urychlit veřejné dotace, které by po roce 2020 měla dostávat jen nepotravinová biopaliva.

Komisařka pro opatření na ochranu klimatu Connie Hedegaard připustila, že pokročilá biopaliva nejsou v současnosti dostatečně rozvinutá, zejména z důvodu vysokých výrobních nákladů, jsou však podle ní udržitelnější a měla by získat větší podporu.

 

Zdroj: Evropský parlament