Více času na podstatné

EU vyzývá k obrodě evropského průmyslu, pomoci mají i investice do inovací

28.01.2014 08:53

Evropská komise navrhla další opatření na podporu průmyslu v Evropě, jehož výkon od roku 2008 klesá, aby se zajistila tvorba pracovních míst a hospodářský růst.

Plán obsahuje opatření zaměřená na modernizaci evropského průmyslu, které má být dosaženo investováním do inovací, nových technologií, dovedností a usnadněním přístupu k finančním prostředkům. Proces urychlí využití specializovaných fondů EU.

Podle návrhu by mělo být dále vytvořeno příznivější prostředí pro podnikání zjednodušením právních předpisů a usnadněním přístupu na trhy mimo EU.

 

Průmyslníci představí dnes v Bruselu své plány

Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE, zastupující čtyři desítky evropských zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, organizuje dnes v Bruselu Den BUSINESSEUROPE. Jde o vrcholné setkání zástupců evropského byznysu, hájící zájmy 20 milionů firem, s komisaři Evropské komise a evropskými politiky.

V rámci Dne BUSINESSEUROPE budou mít představitelé byznysu možnost diskutovat s tvůrci evropských politik, představiteli evropských institucí a hlavami států a vlád budoucnost průmyslu v Evropě a utváření politik na podporu jeho konkurenceschopnosti. Diskuse se zaměří na zvýšení konkurenceschopnosti průmyslu v Evropě, zajištění konkurenceschopné energetické politiky a přístup na třetí trhy.

„Jsem rád, že někdo začne hrát či zpívat písničku České republiky a Svazu průmyslu a dopravy ČR, protože my tvrdíme, že průmysl byl, je a musí být tradiční silou Evropy,“ uvedl Jaroslav Hanák. „Je dobře, že se konečně někdo chce zabývat evropským průmyslem, jehož podíl na HDP je slabý,“ dodal.

BUSINESSEUROPE představí dnes své poselství evropským institucím a celé evropské společnosti vycházející ze studie zpracované Německým institutem pro hospodářství IW v Kolíně (The Cologne Institute of Economic Research) analyzující silné a slabé stránky evropského průmyslu, měnící se pravidla hry a nedostatky průmyslové politiky.

 

Aktualizace: Doporučení evropských podnikatelů na podporu renesance průmyslu v Evropě, více ZDE

Zdroj: SPČR

 

Tvorba pracovních míst

Od opatření si EU slibuje, že posílí evropský průmysl a tím dále podpoří tvorbu pracovních míst a hospodářský růst.

Průmysl představuje čtvrtinu pracovních míst v soukromém sektoru a podílí se více než 80 % na evropském vývozu. Od začátku hospodářská krize v roce 2008 je však v útlumu, což způsobilo ztrátu 3,5 milionu pracovních míst. EU vychází s předpokladu, že zvrácení tohoto trendu je zásadní pro udržení hospodářského oživení.

Mezi její priority patří investice do klíčových oblastí, u nichž se očekává růst (jako jsou ekologická vozidla a „inteligentní“ elektrické sítě), uvolňování finančních prostředků a zdokonalování jednotného trhu, aby se podpořilo podnikání a malé podniky, například ochranou práv duševního vlastnictví.

 

Česká republika, jako jeden ze států EU s nejvyšším podílem průmyslu na HDP, obecně tyto cíle a náměty vítá, neboť si své postavení hodlá udržet i nadále. Česká republika již dlouhodobě poukazuje na tu skutečnost, že např. náklady na energie v energeticky náročném průmyslu jsou ve srovnání s třetími zeměmi neúměrně vysoké. Ze sdělení vyplývá, že evropské ceny energií jsou ve srovnání s USA a Ruskem dvojnásobné. Co se týče vstupních cen plynu dokonce téměř čtyřnásobné. I z těchto důvodů se stávají evropské průmyslové výrobky na třetích trzích nekonkurenceschopné. O tom i dalších palčivých tématech průmyslu bude jednat Evropská Rada na svém březnovém zasedání.

 

Zdroj: MPO

 

 

Další kroky

Komise nyní vyzývá představitele členských zemí EU, aby na svém příštím summitu tyto návrhy přijali.

Cílem Komise je, aby se do roku 2020 podíl průmyslu na HDP zvýšil ze současných 16 % na 20 %. 

 

Souvislosti:

Průmyslová politika EU (ANJ)

Vnitrostátní opatření nezbytná pro posílení evropského průmyslu (ANJ)

 

Dokument ke stažení:

For a European_Industrial Renaissance COM (2014)