Více času na podstatné

EU zpřísňuje pravidla pro nakládání s elektrošrotem

20.01.2012 12:23

Europoslanci na svém včerejším (19. ledna) plenárním zasedání ve Štrasburku schválili přísnější pravidla pro sbírání elektrického a elektronického odpadu. Členské státy budou mít 18 měsíců na to, aby ji uvedly do praxe.

A co nová pravidla přinesou? Zatímco v současné době jsou členské státy povinny ročně recyklovat 4 kg elektroodpadu na osobu, do roku 2016 se musí postarat o to, aby na každých 100 tun elektrických a elektronických zařízení, které se v průběhu posledních tří let objevily na trhu, sesbíraly 45 tun odpadu (do roku 2019 to musí být 65 tun). Jako alternativní možnost mohou sebrat srovnatelné množství 85 % generovaného elektroodpadu. 

Pro některé země ale europoslanci připravily výjimku. Mezi desítkou zemí, kterým se kvůli nedostatečné infrastruktuře prodloužilo splnění cíle až do roku 2021, najdeme spolu s Bulharskem, Litvou, Lotyšskem, Maďarskem, Maltou, Polskem, Rumunskem, Slovenskem a Slovinskem i Českou republiku.   

Europoslanci dali také zelenou tomu, aby spotřebitelé mohli již nepoužívaná malá zařízení (do velikosti 24 cm), například mobilní telefony, tablety nebo třeba fotovoltaické články, vracet ve větších obchodech s elektronikou, aniž by si museli koupit zboží nové. 

Nová směrnice by měla zamezit i tomu, aby se elektrošrot, který je v EU recyklován pouze z jedné třetiny, ilegálně vyvážel do třetích zemí (zejména Afriky a Asii), kde se na jeho zpracování, často v nelidských podmínkách, podílejí i děti. Vývozci budou totiž muset prokazovat, že zboží je přes hranice převáženo za účelem opravy nebo opětovného použití.

 

Zdroj: EurActiv.cz

 

Poznámka: Revidovaná směrnice pak vstoupí v platnost publikováním v Úředním věstníku Evropské unie pravděpodobně v polovině roku 2012. Směrnice o odpadních elektrických a elektronických zařízeních