Více času na podstatné

EurActiv.cz: Emise CO2 z aut: je důležitější cena vozu nebo úspora na palivu?

19.03.2013 12:15

Díky snižování emisí CO2 z osobních aut a dodávek lze ušetřit velkou část nákladů na palivo, ukazuje nová studie. Inovace ovšem zvyšují cenu vozu, namítá automobilový průmysl, který poukazuje na náročnost stanovených cílů. Podle zelených organizací by ale cíle mohly být ještě ambicióznější. Hovoří se také o potřebě spolehlivější metody testování.

Snižování množství emisí vypouštěných automobily a dodávkami prospěje evropské ekonomice, tvrdí nová studie, kterou zpracovaly konzultační společnosti Cambridge Econometrics a Ricardo-AEA.

Podle výpočtů Cambridge Econometrics a Ricardo-AEA přinesou inovace potřebné ke snižování emisí do roku 2020 náklady ve výši asi 1.000 eur na jedno vyrobené vozidlo. Tyto náklady prý ale budou rychle vyváženy úsporami na palivech. Každý rok by měl totiž uživatel vozu ušetřit asi 400 eur. Jakmile všechny osobní automobily i dodávky v EU dosáhnou tohoto standardu, Evropa na provozu svého vozového parku ušetří až 35 miliard eur ročně.

Nová evropská opatření mají podle zmíněné studie prospět také zaměstnanosti ve členských zemích EU. Vzniknout by prý mohlo 356.000 nových pracovních míst. Pokud by se do roku 2020 podařilo dosáhnout snížení množství emisí na 90 g/km u osobních aut a 141 g/km u dodávek, nových míst by prý mohlo vzniknout až 443.000.

 

Více čtěte na EurActiv.cz ZDE.

 

Dokument ke stažení:

Studie Cambridge Econometrics a Ricardo-AEA

 

Zdroj: EurActiv.cz