Více času na podstatné

EurActiv.cz: Proč a jak má Česko snižovat podíl uhlí v energetice?

27.08.2012 14:43

Ke snižování spotřeby uhlí v české energetice vede podle odborníků řada cest. Zvyšování podílu jádra na výrobě energie, větší důraz na obnovitelné zdroje, využívání moderních technologií nebo například ukončení vývozů elektřiny. EurActiv zjišťoval pohledy různých zainteresovaných hráčů na to, jak by se měla ČR závislosti na uhlí zbavovat. MPO počítá se snížením podílu uhlí na výrobě elektřiny na 12 až 17% ze současných 40%.

 

Vybraná stanoviska:

 „Je jasné, že se poměr uhlí v mixu bude s přibývajícími desetiletími pomalu snižovat. Avšak jako málo reálnou vidíme vizi, že by do roku 2030 jeho podíl měl klesnout ze současných 40 procent na 12 až 17 procent. Nejsme přesvědčeni, že se do této doby podaří navýšit podíl OZE  a že se podaří dostavět plánované bloky jaderné elektrárny Temelín,“ uvedla Gabriela Sáričková Benešová ze skupiny Czech Coal.

 

„Považujeme za důležité provozovat pouze modernizované elektrárny, které jsou více účinné a nízkoemisní,“ uvedla Barbora Půlpánová ze Skupiny ČEZ. Například modernizace elektrárny Tušimice II podle jejích slov přinesla zvýšení čisté účinnosti z 34 % na 39 %, což v důsledku znamená úsporu asi 14 % primárních paliv, tedy uhlí.

 

Významný bude také předpokládaný nárůst využití zemního plynu v české energetice,“ dodal k tomuto tématu Martin Chalupský z elektrárenské a plynárenské společnosti RWE.

 

Celý článek na EurActiv.cz čtete ZDE.

 

 

Zdroj: EurActvi.cz