Více času na podstatné

EurActiv.cz: Zelené inovace na LOH: brouci ve střeše a elektřina z chodníku

16.08.2012 09:23

Organizátoři letní olympiády v Londýně kladli při přípravě velký důraz na ochranu životního prostředí a zelenou filozofii. Původně měli v plánu vyrobit 20 % elektřiny potřebné pro hry z obnovitelných zdrojů. Vzhledem k řadě komplikací jejich prvotní plány ztroskotaly, podařilo se jim ale využít řadu zajímavých zelených inovací.

Jedním z projektů, který měl pomoci zajistit splnění tohoto cíle, byla výstavba větrné turbíny o výkonu 2 MW. Ročně měla ušetřit asi 1.000 tun uhlíkových emisí. Ačkoliv byl již v roce 2008 vybrán pozemek, na kterém měla stát, i firma, která ji měla vybudovat, nakonec se turbínu nepodařilo postavit. Součástí původního projektu bylo také i integrování různých systémů OZE do výstavby nových olympijských staveb. Organizátoři však narazili na fixní ceny kontraktů pro design a výstavbu. Proto se spokojili s využitím kotlů na biomasu, sedmi malými vertikálními větrnými turbínami s výkonem 5kW pro osvětlení olympijských zahrad a 106 fotovoltaickými panely využitými pro osvětlení olympijského parku. V roce 2011 pak snížili cíl pro podíl OZE na dodávkách elektřiny na 9 % a rozhodli se přistoupit k alternativám.

Vznikl proto projekt energetické renovace 2.800 domů a 12 škol ve východním Londýně. Fotovoltaické panely byly nainstalovány například na střechu hlavního tiskového centra. Ta je navíc zajímavá tím, že se v ní nachází tzv. hotel pro hmyz (bug hotel). Panely totiž prý mohou poskytnout útočiště různým živočišným druhům, mikroklimatický efekt zase může zlepšit efektivitu zařízení.

Průkopnický je projekt dočasného chodníku, který vede od stanice metra West Ham k olympijskému parku. Je do něj totiž zabudováno 12 dlaždic, které při každém došlapu mění kinetickou energii na elektřinu. Při 12 milionech kroků jsou schopné vyprodukovat asi 20 kW elektřiny, se kterou by bylo možné za hodinu nabít 10.000 mobilních telefonů.

 

Celý článek čtěte na EurActiv.cz ZDE.