Více času na podstatné

Eurostat: Data ČSÚ o odpadech jsou v pořádku

05.12.2014 18:09

NOVĚ REAKCE MŽP! Odborníci Eurostatu potvrdili správnost definicí, metod a zdrojů dat Českého statistického úřadu z odpadového hospodářství, zvláště pak z oblasti komunálních odpadů. Postavili se tak plně za údaje ČSÚ produkované a zasílané do Eurostatu. Informační systém Ministerstva životního prostředí nesplňuje parametry evropského statistického systému a jeho výsledky se proti oficiální statistice výrazně liší. Ministerstvo v posledních měsících vyvíjelo na ČSÚ nátlak, aby přebíral jejich data a zasílal je do Eurostatu.

Na rozdíl od ostatních států EU existují v České republice dvoje data o vzniku a nakládání s odpady. Jsou to jednak oficiální data publikována ČSÚ, jednak data z informačního systému odpadového hospodářství Ministerstva životního prostředí (MŽP). Tato data se výrazně liší, především v oblasti produkce komunálních odpadů.

V souvislosti s Operačním programem životního prostředí (OPŽP) rozhodla Evropská komise v říjnu 2014 používat výhradně data Eurostatu, kterému zasílá svá data ČSÚ. Ministerstvo životního prostředí proto opakovaně žádalo ČSÚ, aby přebíral jejich data a zasílal je jménem ČSÚ do Eurostatu. „ČSÚ tento požadavek vnímá jako nátlak a ohrožení své nezávislosti,“ říká předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Data MŽP nejsou postavená na statistických principech a slouží především administrativním účelům. To potvrdili i zástupci Eurostatu, kteří přijeli celou záležitost posoudit. „Evidence MŽP není vhodná pro statistické účely, ale mohla by být využita jako cenný doplňující zdroj statistiky odpadů, kterou zpracovává ČSÚ,“ zkonstatovali odborníci Eurostatu.

O detailech spolupráce v oblasti statistiky odpadů budou jednat představitelé ČSÚ a MŽP v následujících týdnech.

 

Reakce MŽP na TZ ČSÚ: Informace v tiskové zprávě ČSÚ neodpovídají současnému stavu jednání s Eurostatem

 

Vykazování dvojích dat o odpadovém hospodářství není problémem jen České republiky. Rozdílná data o odpadovém hospodářství ohlašuje do Evropské komise většina evropských států a téměř nikde, mimo Finsko, se vzhledem k odlišným metodikám neshodují. Toto je doloženo ve veřejně dostupné dopadové analýze k návrhu změn legislativy EU v oblasti odpadů (tzv. waste package), oficiálním dokumentu Evropské komise.

EK nikdy nerozhodla o tom, že data MŽP mají pouze administrativní účel, nebo že jsou dokonce nesprávná. MŽP dlouhodobě plní ohlašovací povinnosti podle řady evropských právních předpisů a údaje byly ze strany EK vždy akceptovány. MŽP taktéž zasílá svá data o plněných cílech Eurostatu. Eurostat má tedy k dispozici data jak MŽP, tak i data ČSÚ. EK bude do budoucna, podle návrhu nové odpadové legislativy, požadovat jedna data z členského státu zpracovaná na základě jedné metodiky.

Ve vztahu k novému Operačnímu programu Životní prostředí (OPŽP) rovněž nebylo a není nikde uvedeno, že se má nový OPŽP řídit daty ČSÚ. Naopak, ve schválené Dohodě o partnerství Evropská komise akceptovala data obou institucí, ovšem s tím, že do budoucna bude pro účely OPŽP požadovat jedna data z členského státu.

Ministerstvo životního prostředí rozhodně nevytvářelo jakýkoli nátlak na ČSÚ, aby jej ČSÚ muselo vnímat jako ohrožení své nezávislosti. MŽP pouze dlouhodobě upozorňuje na mnohamilionovou rozdílnost v produkci a nakládání se všemi odpady v České republice, přičemž MŽP disponuje daty od mnohem většího počtu subjektů, které jsou povinny ohlašovat data podle zákona o odpadech. Neohlášení dat nebo ohlášení nesprávných údajů je ze zákona sankcionováno ČIŽP.

MŽP na jaře 2014 zahájilo jednání s ČSÚ, jejichž cílem mělo být podrobné porovnání metodik a dat získávaných oběma institucemi. Metodika MŽP je veřejně dostupná. Naopak ČSÚ nikdy neměl zájem podrobné metodiky porovnat a nebyl doposud ochoten ke spolupráci. ČSÚ podrobnou metodiku pro možné porovnání ministerstvu nikdy nedodal a porovnání se dlouhodobě vyhýbá.

I proto vítáme snahu Eurostatu napomoci při hledání řešení. Eurostat vyzval před několika dny na společném jednání obě strany k porovnání dat a metodik s cílem zjištění příčiny rozdílnosti dat. ČSÚ až na písemný požadavek Eurostatu přislíbil poslat podrobnější podklady.

Eurostat zároveň pozval obě strany k technickému jednání v lednu do Lucemburku. Je tedy zřejmé, že se Eurostat zatím na žádnou stranu nepřiklonil, neboť zatím ani metodiku a data MŽP nijak podrobně nezkoumal.

Tón odkazované tiskové zprávy ČSÚ připadá MŽP zcela nepřiměřený, vzhledem k jednáním, která se aktuálně vedou.

 

 

Zdroj: Český statistický úřad