Více času na podstatné

Evropa má nový Akční plán pro cirkulární ekonomiku

11.03.2020 15:22

Evropská komise dnes představila akční plán pro oběhové hospodářství, který si klade za cíl posílit konkurenceschopnost, přispět k ochraně životního prostředí a plnění cílů Zelené dohody pro EU a dát nová práva spotřebitelům.

Jedním z návrhů akčního plánu je vyrábět udržitelnější výrobky, které vydrží déle, snadněji se upravují a recyklují. Spotřebitelé by měli mít lepší přístup k informacím ohledně výdrže a opravitelnosti výrobků, což by jim mělo umožnit lepší výběr, který bude mít menší dopad na životní prostředí. Komise se chce zaměřit na sektory, které jsou nejnáročnější z hlediska spotřeby surovin, konkrétně na výrobu elektroniky a ICT, baterií a automobilů, obalové materiály, plasty, textilie, potraviny a výstavbu budov. Dalším cílem je snížit množství odpadu a vytvořit fungující jednotný trh pro druhotné suroviny.

V Akčním plánu se Evropská komise zavazuje:

  • Do roku 2022 navrhnout nová opatření pro zvýšení udržitelnosti výrobků a služeb. Tedy nové zákony, prodlužující životnost výrobků, omezení předčasného zastarávání, proti  výrobkům na jedno použití, o zákazu ničení neprodaného zboží a podobně.
  • Stanovit cíle pro snižování množství odpadů (pro konkrétní druhy odpadů a pro celkovou produkci odpadů) a snížit tak do roku 2030 produkci zbytkového směsného komunálního odpadu na polovinu.
  • V nových směrnicích přenést finanční zodpovědnost za sběr a recyklaci na výrobce.
  • Navrhnout vyšší zdanění pro nerecyklovatelné plastové obaly.
  • Novou legislativou zlepšit podmínky pro používání opakovaně použitelných obalů, nádobí a příborů.
  • Zahájit diskuse o budoucí mezinárodní dohodě o správě přírodních zdrojů.
 
Další informace: