Více času na podstatné

Evropa má první ověřené ekoinovační technologie metodou ETV, jak je na tom Česko?

05.06.2015 19:22

Dne 20. května 2015, jedna polská a dvě dánské technologie získaly na evropském ekoinovačním fóru v Barceloně uznání za to, že jako první dokončily proces ověřování svých inovativních technologií. Česká republika drží krok a ověření první technologie spěje do finále.

Ověřování environmentálních technologií (EU ETV), které řídí Evropská komise, nabízí nezávislou metodiku hodnocení výkonnosti nových technologií majících pozitivní vliv na životní prostředí. Vstupem do programu získávají malé a střední podniky příležitost předvést svoji technologii a prostřednictvím nezávislého posouzení její výkonnosti se zapsat do databáze průlomových technologií.

EU ETV je tak garantem nezávislých a důvěryhodných informací o nových environmentálních technologiích. Výstupem procesu Ověřenování je potvrzený výrok o výkonnosti technologie prezentován ve formě Prohlášení o ověření. Prohlášení o ověření pomáhá navázat důvěryhodný obchodní vztah s potencionálním zákazníkem nebo investorem, a se stává se hlavním marketingovým nástrojem napomáhajícím uplatnění inovovaného řešení na světových trzích.

V současnosti započal ověřovací proces u 44 technologií, z nichž 3 byly již úspěšně ověřeny. Společnostmi, které obdržely prohlášení o ověření, jsou polský ASKET pro jeho briketovací lis, dánské společnost JS TRADING pro technologii výroby substrátu pro pěstování hub z digestátu z bioplynové stanice a MOSBAEK CEV, také z Dánska, za návrh regulátoru průtoku dešťové vody.

Slavnostní ceremoniál se konal během 18. Evropského fóra o ekoinovacích, které se konalo ve dnech 20. a 21. května v Barceloně. Diskuse Fóra se zaměřila na to, jak posílit konkurenceschopnost a inovace prostřednictvím ekoznaček a informačních schémat.

V České republice se ověřováním inovativních technologií zabývá České ekologické manažerské centrum a ověření první české technologie, kterou je aerobní fermentor EWA, verze 2014 společnosti AGRO-EKO, s. r. o., již spěje do finále. Minulý rok v červnu vydala Evropská komise Rozhodnutí o poskytnutí dotace na realizaci podpůrných aktivit včetně 50% podpory pro prvních devět ověření. Další podrobnosti najdete na stánkách inspekčního orgánu CEMC ETVCZ ZDE.

 

Dokument ke stažení:

Prezentace z 18. Evropského fóra o ekoinovacích