Více času na podstatné

Evropa se stále pokouší snížit množství vypouštěných emisí

29.10.2012 14:44

I přes dlouhodobé snížení množství vypouštěných emisí do ovzduší je cílem zemí EU další redukce emitovaných látek tak, aby nedocházelo k poškozování životního prostředí a aby nebyly překračovány imisní limity na ochranu lidského zdraví.

Tomuto tématu se věnuje zpráva Evropské agentury pro životní prostředí Evaluation of progress under the EU National Emission Ceilings (NEC) Directive, ve které se analyzuje, zda došlo ke zlepšení životního prostředí a snížení zdravotních rizik ze znečištěného prostředí od roku 2001, kdy byla přijata směrnice Evropského parlamentu a Rady NECD.

Mezi lety 1990 a 2010 došlo k výraznému snížení emisí SO2 (o 82 %), VOC (o 56 %), NOx (47 %) a NH3 (28 %). Nicméně u 12 členských států EU však dochází k překročení cílového emisního limitu u minimálně jedné znečišťující látky. Mezi nejzávažnější problémy těchto zemí se řadí eutrofizace způsobená vysokou hodnotou atmosférické depozice, dále vysoká míra acidifikace ekosystémů a zvýšená míra expozice přízemního ozonu. Zpráva také upozorňuje na skutečnost, že přibližně 1/3 městské populace je vystavena míře znečištěného ovzduší přesahující imisní limity na ochranu lidského zdraví.

Další řešení problematiky se očekává s revizí European Union’s air policy a s revizí směrnice NECD v roce 2013, ve které budou pro příslušné znečišťující látky stanoveny cílové emisní stropy k roku 2020. Do té doby zůstávají v platnosti aktuální emisní stropy, které jsou členské státy EU povinny dodržovat.

 

Více informací na stránkách EEA:  https://www.eea.europa.eu/publications/evaluation-progress-nec-2012

 

Zdroj: CENIA