Více času na podstatné

Evropská komise schválila návrh ČR na bezplatnou alokaci povolenek

21.01.2014 10:53

www.auto.czEvropská komise vydala 17. ledna 2014 rozhodnutí, kterým stanovuje alokaci bezplatných emisních povolenek pro české průmyslové podniky zařazené v systému emisního obchodování (EU ETS). Česká republika je tak devátým státem Evropské unie, kterému se podařilo získat kladné rozhodnutí Evropské komise k návrhu rozdělení povolenek. Celkem průmyslovým podnikům přidělí Ministerstvo životního prostředí cca 172 mil. povolenek na období let 2013-2020 s tím, že množství povolenek se bude mezi jednotlivými lety postupně snižovat.

Mezi roky 2013 a 2020 probíhá třetí fáze EU ETS. V této fázi platí nová, komplexnější pravidla pro přidělování bezplatné alokace povolenek všem podnikům, které jsou v EU ETS zahrnuty – v České republice je to asi 350 zařízení.

Bezplatná alokace na rok 2013 byla oproti původnímu očekávání zdržena právě kvůli nové a složitější metodice výpočtu alokace, čekání na ostatní členské státy a dlouhým konzultacím s EK. Nyní však Komise schválila návrh ČR a přidělení povolenek pro průmysl a na výrobu tepla tak již nic nestojí v cestě. MŽP již zahájilo vydávání rozhodnutí o alokaci pro jednotlivá zařízení a po nabytí jejich právní moci (tj. po 15 dnech) přidělí národní správce rejstříku, OTE, a.s., povolenky na účet provozovatelů. Alokace na rok 2014 a další roky by měla proběhnout v řádném termínu, tj. do konce února. (pokud nebude třeba alokaci upravit z důvodu změn v provozu v roce 2013).

Schválení alokace pro výrobce elektřiny očekáváme od Evropské komise v řádu dnů, následně Ministerstvo životního prostředí opět vydá rozhodnutí o bezplatné alokaci.

 

Český rozhlas - ČRo:

Podobně to funguje i u státu. Povolenky prodává v dražbě nejen podnikům, ale i jinému státu. Úplně první prodej v historii povolenek například směřoval do Japonska. Polovina z výtěžku jde do státního rozpočtu, druhou polovinu si mezi sebou rozdělí ministerstvo životního prostředí a ministerstvo průmyslu, přičemž poměr mezi resorty se v čase mění. Zatím jde naprostá většina na životní prostředí. Postupně do roku 2020 se bude pomalu zvětšovat podíl ministerstva průmyslu, a to z toho důvodu, že bude potřeba začít podporovat další ekologizaci podniků. Časem by tak resort průmyslu mohl mít třeba 40 procent. Informace o emisních povolenkách přinesla do studia redaktorka Jitka Hanžlová - poslechněte si ZDE.

 

Zdroj: MŽP, ČRo