Více času na podstatné

Evropské dotace: Česká republika se dohodla s Bruselem

12.08.2014 09:07

Ministerstvo pro místní rozvoj ukončilo téměř tříleté vyjednávání o Dohodě o partnerství, která je základním stavebním prvkem pro nastavení evropských fondů pro programové období 2014-2020. Dnes úředníci Evropské komise přijali v podobě, kterou navrhla česká strana, finální verzi dokumentu. Ten definuje hlavní oblasti rozvoje České republiky v příštích deseti letech z evropských fondů.
„Po téměř třech letech práce máme hotový a vzájemně odsouhlasený strategický dokument. Ten umožní České republice investice do infrastruktury, výzkumu a vývoje i životního prostředí, které pomohou zvýšit konkurenceschopnost našich firem a zlepšit kvalitu života,“ řekl Daniel Braun, první náměstek ministryně pro místní rozvoj. „Děkuji všem partnerům v České republice i v Evropské komisi, kteří se jakkoli podíleli na úspěšném vyjednávání. Oficiální schválení Dohody o partnerství tak můžeme očekávat ještě v srpnu, o což jsme usilovali,“ dodal Braun.

Zanesením finálního textu Dohody o partnerství do informačního systému v Bruselu vstoupila Česká republika do formálního schvalovacího procesu Evropské komise. Současně začalo vyjednávání jednotlivých programů, ze kterých budou v příštím programovém období plynout prostředky k příjemcům v celkové výši zhruba 600 mld. korun. „První výzvy pro čerpání finančních prostředků z fondů EU očekáváme na začátku příštího roku,“ uzavřel náměstek Braun.

 

Současně s tím probíhá příprava operačních programů, kterých bude ve srovnání s předchozím obdobím 2007-2013 výrazně méně. Jejich prostřednictvím přiteče do České republiky 600 miliard korun, které se zaměří například na infrastrukturu, výzkum a vývoj, životní prostředí či na podporu energetické účinnosti.

Zdroj: EurActiv.cz