Více času na podstatné

Evropský byznys je znepokojen z Programu čisté ovzduší pro Evropu

03.01.2014 08:56

Byznys krajně znepokojen. Nereálné cíle redukce emisí nekonzistentní s cíli budoucí průmyslové a energetické politiky, podkopávají konkurenceschopnost podniků.

Ačkoli Komise argumentuje hlavně tím, že přínosy pro lidské zdraví z provádění tohoto balíčku budou přibližně 40 miliard euro ročně, evropský byznys je znepokojen. Šestnáct asociací reprezentujících evropské podniky ve všech průmyslových odvětvích spojilo své síly ve společném prohlášení. Komise si zvyšuje pomyslnou laťku příliš ambiciózním cílem redukce CO2  o 75 % („75% gap closure“) a současně zkracuje dobu pro dosažení cíle do roku 2025.
Evropský byznys volá po reálných ambicích budoucího politického rámce pro ochranu ovzduší tak, aby zůstal konzistentní s cíli na podporu konkurenceschopného evropského průmyslu, zajistil rovnováhu mezi ochranou životního prostředí a konkurenceschopností, byl v souladu s budoucím rámcem pro klima a energetiku 2030 a s cíli stanovenými ve sdělení o průmyslové politice.

 

Komise přijala dne 18. 12. 2013 nový balík opatření ke snížení znečištění ovzduší „Program čisté ovzduší pro Evropu“, který má urychlit pokrok v prosazování cílů 6. a 7. Akčního plánu pro životní prostředí.  Balíček aktualizuje stávající právní předpisy a dále snižuje škodlivé emise z průmyslových provozů, dopravy, energetiky a zemědělství s cílem zmenšit jejich dopad na lidské zdraví a životní prostředí.


Dokumenty ke stažení:
Sdělení Evropské komise „Program čisté ovzduší pro Evropu“ (COM(2013) 918) (AJ)
Společné prohlášení evropského průmyslu (AJ)

 

Související články:

Evropská komise představila balíček opatření pro čistější vzduch

BUSINESSEUROPE apeluje na přijetí realistických cílů v rámci balíčku pro zlepšení ovzduší v EU

E15: Brusel přitvrdí limity pro uhelné teplárny

 

Zdroj: SPČR