Více času na podstatné

Evropský byznys odmítá jednostranný závazek EU na redukci CO2 o 40 % do 2030

15.01.2014 08:25
Evropský byznys uznává, že je v Evropě naléhavě potřebná zásadní přeorientace energetické a klimatické politiky. Evropa by se však měla poučit z minulých chyb, pokud chce účinně čelit současným výzvám.

Evropská komise, která se v nejbližších dnech chystá zveřejnit svou vizi energetické a klimatické politiky 2030, evidentně riskuje, že se opakovaně dopustí chyby, pokud přijme do roku 2030 jednostranné ambiciózní klimatické cíle, které nejsou v souladu s jejím technologickým potenciálem a konkurenceschopností evropských podniků. Dokud se ostatní průmyslové regiony nezaváží ke stejnému úsilí, nebudou zajištěny rovné podmínky pro všechny. Navíc EU se podílí na emisích skleníkových plynů jen z 10 %, takže takovýto jednostranný závazek nebude v boji proti globálním klimatickým změnám účinný.

Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE zaslala předsedovi Evropské komise José M. Barrosovi dopis, ve kterém volá po konzistenci a komplementaritě iniciativ na podporu průmyslové konkurenceschopnosti a revizi rámce pro energetiku a klima do roku 2030.
 
Také zaměstnavatelské a průmyslové svazy střední a východní Evropy – České republiky, Chorvatska, Maďarska, Slovenska, Slovinska a Rakouska - vyjádřily v rámci společné pracovní platformy, tzv. CEE-iniciativy, svůj zásadně odmítavý postoj k jednostrannému závazku na snížení emisí CO2 o 40 % do roku 2030 ve svém dopise adresovaném komisaři pro energetiku Güntheru Oettingerovi a dalším komisařům.

 

Dokumenty ke stažení:
Dopis BUSINESSEUROPE předsedovi Evropské komise (AJ)
Dopis CEE iniciativy komisaři pro energetiku (AJ)

 

Čtěte také:

HN: Brusel zvažuje, že zruší závazné cíle pro obnovitelné zdroje energie


 

Zdroj: SPČR