Více času na podstatné

Evropský parlament zítra rozhodne o backloadingu emisních povolenek. Ceny povolenek před hlasováním vzrostly.

15.04.2013 20:11

Již zítra (16. dubna) má Evropský parlament rozhodnout o svém postoji k dočasnému stažení 900 milionů emisních povolenek ze systému aukcí. Poté budou zahájena vyjednávání s Komisí a členskými státy. Napříč Evropou panují rozdílné názory a budoucnost emisního obchodování je tak stále nejasná. Jaké návrhy se v debatě objevují? Více ZDE.

 

Poslanci budou v úterý hlasovat o návrhu zmrazit aukce části emisních povolenek, jehož cílem je posílit velmi nízkou cenu "povolení znečištění" v EU a obnovit tak motivační účinek systému pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (ETS) a "zelený" průmysl. Poslanci budou také hlasovat o dohodě s Radou o dočasném vyloučení mezikontinentálních letů z ETS.

Šest ministrů životního prostředí z Německa, Francie, Itálie, Spojeného království, Švédska a Dánska zaslalo evropským zákonodárcům dopis, ve kterém požadují, aby byl schválen návrh na stažení části emisních povolenek, jenž by měl zvýšit jejich současnou příliš nízkou cenu. Dopis byl podepsán i německým ministrem, nicméně ostatní němečtí představitelé se od této iniciativy distancují a dále trvají na nezasahování do tržních mechanismů. Tento návrh bude projednáván v Parlamentu v úterý 16. dubna. Více informací zde.

 

E15.cz dnes uvádí, že když před víkendem předseda Výboru pro životní prostředí Matthiase Groote na Twitteru sdělil, že je pořád zastáncem odkladu dražeb, vyskočila cena povolenek o 30 centů za tunu. To je zhruba šest procent. Právě Groote bude hrát při dnešní večerní rozpravě a zítřejším hlasování hlavní roli. Výbor, kterému předsedá, odklad dražeb už v únoru podpořil. Více ZDE.

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/ceny-povolenek-pred-hlasovanim-evropske-parlamentu-vzrostly-974619#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

Zdroj: EurActiv.cz, E15.cz