Více času na podstatné

Evropský Rada pro životní prostředí bude řešit směrnici o snížení národních emisí

13.12.2015 18:14

EU 14. - 20.12. Ve středu 16.12. bude zasedat Rada pro životní prostředí, kde ministři přijmou společný postoj ke směrnici pro redukci národních emisí a zhodnotí současnou situaci znečišťování, upozorní na zdravotní rizika a dopady způsobené znečištěním ovzduší. V následujícím týdnu bude jednat i Evropský parlament a evropský výbor pro životní prostředí.

Ministři tak budou usilovat o dosažení obecného přístupu ke směrnici o snížení národních emisí některých znečišťujících látek. Tento nový právní předpis přezkoumává a aktualizuje stávající roční národní emisní stropy pro určité látky znečišťující ovzduší. Jeho hlavním cílem je řešit zbývající zdravotní rizika a dopady na životní prostředí, které ze znečištění ovzduší pramení. Tato směrnice by rovněž uvedla právní předpisy EU do souladu s mezinárodními závazky.

Očekává se, že Rada přijme závěry o přezkumu strategie EU v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2020 v polovině období. Cílem této strategie, jež byla stanovena v květnu 2011, je zastavit v EU do roku 2020 úbytek biologické rozmanitosti a degradaci ekosystémových služeb a v maximálním proveditelném rozsahu je obnovit. Přezkum v polovině období vyhodnocuje pokrok při plnění cílů, jichž má být dosaženo do roku 2020. Závěry Rady poskytnou politickou reakci na tento přezkum a zdůrazní oblasti, jimiž je třeba se dále zabývat.

Už v pondělí bude ve Štrasburku bude zahájen první den plenárního zasedání Evropského parlamentu (EP), kde proběhne společná rozprava ohledně Energetické unie: Na cestě k evropské energetické unii, zajištění vhodnosti evropské elektrorozvodné sítě pro rok 2020. Ve středu bude pokračovat plenární zasedání EP, kde Komise představí výsledky konference COP 21 (Klimatického summitu).

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin EP na své pondělní schůzi projedná mj. také mezní hodnoty emisí a schválení typu spalovacích motorů v nesilničních pojízdných strojích. Výbor také projedná a přijme návrh usnesení ohledně námitky podle článku 106: zkušební postupy emisí v podmínkách reálného provozu.

 

Čtěte také:

Europoslanci schválili nové národní stropy pro znečišťující látky (29.10.2015)