Více času na podstatné

Evropský účetní dvůr se vyjádřil k naplňování Směrnice o čištění městských odpadních vod v povodí Dunaje

10.08.2015 08:53

Dne 13.7.2015 vydal Evropský účetní dvůr velmi zajímavou auditní zprávu, která se zaměřuje na vybrané 4 členské státy EU v povodí Dunaje (Českou republiku, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko) a způsob naplňování požadavků Směrnice o čištění městských odpadních vod ("Směrnice").

Cílem zprávy je ověření, zda vybrané členské státy EU dodržely lhůty pro provedení směrnice o čištění městských odpadních vod, zda využily efektivně prostředky dostupné v programovém období 2007–2013, zda čistírny městských odpadních vod ("ČOV"), spolufinancované EU, fungují dostatečně účinně a zda jsou finančně udržitelné.

Zpráva konstatuje, že prostředky EU významně napomohly realizaci opatření k plnění požadavků Směrnice, nicméně vlastní čerpání nebylo dostatečně efektivní a rychlé a realizované ČOV jsou ve více jak 1/3 naddimenzované. 

Zcela zásadní i z pohledu současné revize nařízení vlády č. 61/2003 Sb. a v přímém rozporu s názorem Ministerstva životního prostředí je však hodnocení Evropského účetního dvora, který ve zprávě konstatoval, že požadavky na kvalitu čištěných odpadních vod jdou v ČR nad rámec povinných požadavků EU a jsou výrazně přísnější.

Dále zpráva uvádí, že stočné, účtované domácnostem a průmyslovým podnikům, bylo u 89 % čistíren odpadních vod příliš nízké na to, aby umožnilo obnovu infrastruktury na konci její životnosti. Z toho plyne i zásadní doporučení na odstranění omezení růstu cen stočného v případě nutnosti krýt dostatečně náklady na investiční a provozní zajištění služby odkanalizování a čištění odpadních vod. V současnosti je v rámci ČR aplikováno nejčastěji doporučení limitní hodnoty sociálně přijatelného vodného a stočného na úrovni 2 % z prům. příjmu rodiny - ovšem zpráva doporučuje 4% hranici.

Zpráva je dostupná zde.

 

Zdroj: SOVAK ČR