Více času na podstatné

Evropští ministři diskutovali aktuální otázky unijní energetické politiky

05.03.2014 15:51

Evropští ministři zodpovědní za energetiku se v úterý 4. března 2014 sešli v Bruselu, aby diskutovali aktuální otázky unijní energetické politiky. Ministři diskutovali o problémových cenách energií, jejichž výše staví EU ve srovnání s hlavními globálními hráči do velmi nevýhodné pozice. EU tak ztrácí pozici na globálním trhu, což postupně potápí evropský průmysl a neúměrně zatěžuje evropské domácnosti. Tento problém výrazně pociťuje i Česká republika. Delegaci České republiky vedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ministři diskutovali o problémových cenách energií, jejichž výše staví EU ve srovnání s hlavními globálními hráči do velmi nevýhodné pozice. EU tak ztrácí pozici na globálním trhu, což postupně potápí evropský průmysl a neúměrně zatěžuje evropské domácnosti. Tento problém výrazně pociťuje i Česká republika. Ta dlouhodobě upozorňuje na pokřivení trhu s elektřinou a extenzivní podporu obnovitelných zdrojů, což se mimo jiné projevuje v nízkých velkoobchodních cenách a stále se zvyšující ceně pro konečné spotřebitele. Za jednu z cest k sblížení velkoobchodní a maloobchodní ceny považuje odstranění tržních deformací a dokončení funkčního liberalizovaného energetického trhu.

Úzce provázaným tématem byla rovněž diskuze o další podobě klimaticko-energetické politiky EU po roce 2020, kterou budou za dva týdny diskutovat také premiéři členských zemí na Evropské radě. Česká republika se vyslovila pro stanovení jednoho závazného cíle pro redukci emisí skleníkových plynů. Závazný cíl pro obnovitelné zdroje i na evropské úrovni je pro Českou republiku nepřijatelný, jelikož je v rozporu s principem technologické neutrality s distorzním účinkem na trh s elektřinou a nepřímo také s právem členských států stanovit si národní energetický mix.

"V diskuzi o klimaticko-energetickém rámci 2030 vnímáme jako zásadní ceny elektřiny a konkurenceschopnost. Tato témata musí být při rozhodování o dalších klimatických cílech úzce propojena. Nelze připustit, aby nové ambiciózní cíle dále zatěžovaly náš průmysl a domácnosti. Z různých analýz vyplývá, že právě nové členské země EU nesou větší břímě v naplňování klimatické politiky než státy s vyšším HDP," uvedl ministr Mládek.

 

ČR a Polsko chtějí více spolupracovat při posilování energetické bezpečnosti

Česká republika a Polsko budou úzce spolupracovat s cílem využití vzájemného potenciálu. Na tomto závěru se shodli ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a místopředseda polské vlády a ministr hospodářství Janusz Piechocińský během schůzky, která se uskutečnila dne 5. března 2014 při příležitosti pracovní návštěvy předsedy vlády České republiky Bohuslava Sobotky v polské Varšavě.

Pozitivní trendy chtějí oba ministři podpořit užším propojením obou ekonomik. Jejich klíčovou prioritou je energetika, propojení energetických trhů a spolupráce při posilování energetické bezpečnosti. Ministři mají blízké názory na to, jak koncipovat cíle v oblasti klimaticko—energetického balíčku Evropské unie v horizontu roku 2030. Shodují se, že diskuse nad těmito cíli by neměla být uspěchána a završena až v závěru roku. Oba ministři mají také zájem, aby politika klimatu byla diskutována ve vazbě na opatření, která podpoří evropský průmysl, a brala v úvahu její dopady na konkurenceschopnost firem.

 

Zdroj: MPO