Více času na podstatné

Evropští ministři životního prostředí projednají akční plán pro oběhové hospodářství

03.03.2016 20:10

Na zítřejším jednání bude evropská Rada pro životní prostředí projednávat akční plán EU pro oběhové hospodářství. Tento plán je součástí balíčku, který zahrnuje rovněž čtyři legislativní návrhy týkající se odpadů. Cílem balíčku je stimulovat přechod Evropy k oběhovému hospodářství, které bude ve srovnání se stávajícím modelem udržitelnější a konkurenceschopnější. Balíček zavádí opatření, která mají snížit využívání zdrojů, omezit množství odpadu a podpořit recyklaci.

Ministři rovněž v rámci politické rozpravy vycházející ze sdělení vypracovaného Komisí a z dokumentu připraveného předsednictvím projednají činnost navazující na Pařížskou dohodu o změně klimatu.

Rada se má v návaznosti na nedávný soudní spor zabývat rovněž otázkou endokrinních disruptorů (chemických látek, které mohou narušovat fungování hormonálního systému).

Ve středu V EHSV se sejde předsednictvo specializované sekce Zemědělství, rozvoj venkova, životní prostředí a specializovaná sekce Zemědělství, rozvoj venkova, životní prostředí. Proběhne také 3. schůze podskupiny pro přípravu rozpočtu na rok 2017, 1. schůze studijní skupiny - Dopad závěrů konference COP 21 na evropskou dopravní politiku a veřejné slyšení na téma „Stav energetické unie – řízení a správa a důsledky pro občanskou společnost“. Uskuteční se také 1. schůze studijní skupiny Evropská pohraniční a pobřežní stráž a 1. schůze studijní skupiny Dopad závěrů konference COP 21 na evropskou dopravní politiku.

Pod záštitou Evropské komise proběhne dvoudenní setkání (čtvrtek a pátek) evropského elektrárenského regulačního fóra, které se bude zabývat vnitřním trhem s elektřinou. Dále se také bude zabývat přeshraničním obchodem s elektřinou, zejména ratifikaci přeshraničního obchodu s elektřinou. Účastníky budou představitelé národních regulačních orgánů, představitelé vlád členských států, obchodníci s elektřinou nebo také spotřebitelé.

 

Čtěte také:

Klimatické cíle do roku 2030 Komise zvyšovat nechce (EurActiv.cz, 3.3.2016)

Komise: Evropa připravuje další kroky pro implementaci Pařížské dohody (ANJ, 2.3.2016)