Více času na podstatné

Evropští oceláři odkládají investice kvůli emisním povolenkám

29.11.2017 08:27

Velké investice ve střední Evropě ocelářský koncern ArcelorMittal odkládá kvůli nejistotě ohledně fungování trhu s emisními povolenkami.

Projekt výstavby nové ocelárny v ostravské huti ArcelorMittal se odkládá přinejmenším o několik let. Původně chtěl koncern rozhodnout o několikamiliardové investici do moravské ocelárny se dvěma kyslíkovými konvertory na přelomu let 2015 a 2016. „Investici pořád vyhodnocujeme. I tak ale v příštích dvou letech očekáváme v Ostravě další růst produkce. Loni jsme tam investovali 45 milionů eur,“ prohlásil na výroční tiskové konferenci generální ředitel ArcelorMittal Europe Aditya Mittal.

Klíčový pro schvalování velkých investic do hutí ve střední Evropě bude dopad reformy trhu s emisními povolenkami po roce 2020. Na té se v listopadu dohodli europoslanci se zástupci členských států. „Musíme nejdříve zjistit, jak bude systém fungovat. Podle ceny povolenek by se mohly v budoucnu náklady na emise CO2 podílet na ceně oceli z pěti až deseti procent. To by při stávajících maržích znamenalo, že bychom přišli o zisk,“ vysvětlil Mittal.

Ostravská huť přitom není jediná, kdo na verdikt o významné investici čeká. Polské huti Dabrowa Gornicza koncern slibuje rekonstrukci vysoké pece. Z Mittalových slov vyplývá, že o miliardové investici se bude ochoten bavit nejdříve za pět let.

Evropská ocelářská asociace Eurofer upozorňuje, že přijatá reforma trhu s povolenkami nechrání evropské oceláře před ztrátou globální konkurenceschopnosti. Do Evropy se dováží ocel, jejíž cena neobsahuje náklady na emise skleníkových plynů. „Proto by mělo vzniknout vyrovnávací clo, které tento rozdíl mezi evropskou a dováženou ocelí smaže,“ navrhuje Mittal. Na tunu oceli v průměru v Evropě připadá 1,6 tuny oxidu uhličitého. Pokud by dovážená ocel měla podíl CO2 například 2,5 tuny, měl by se rozdíl podle Mittala zdanit. Eurofer zatím tak radikální ve svých požadavcích ale není.

Právníci se zatím neshodnou, jestli by takové dodatečné clo neporušovalo pravidla Světové obchodní organizace. Část expertů soudí, že pokud by clo nediskriminovalo jen některé zahraniční producenty, mělo by před WTO obstát. Také by se ale pravděpodobně musel změnit pohled WTO na definici výrobku, protože stejný výrobek z různých hutí by se lišil množstvím CO2 vypuštěného při jeho výrobě. Stejné výrobky by pak byly zatíženy různým clem.

 

Čtěte také:

ArcelorMittal odrazují od nové ocelárny v Ostravě nízké ceny oceli. Proti dotovanému zboží z Číny nemáme šanci, říká finanční ředitel (28.11.2017, iHNED.cz)

 

 

Zdroj: E15