Více času na podstatné

Evroský parlament dnes hlasuje o návrzích, které mají zjednodušit energetické štítky

13.06.2017 08:28

Lépe využívat elektrickou energii je dobré pro Vaši peněženku i pro životní prostředí. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, jsou energeticky účinné spotřebiče, a proto jsou pračky, vysavače, televize atd. označovány štítky, podle kterých můžete odhadnout, jak „žravý“ nebo naopak úsporný daný produkt je. Systém označování je ale podle europoslanců nepřehledný a proto chce Parlament zjednodušení stupnice. O návrhu hlasuje plénum již dnes.

Energetická účinnost se definuje jako podíl využité energie k vložené energii neboli poměr mezi výkonem daného zařízení a potřebným energetickým vstupem. Energetický štítek je používán jako jednoduché zobrazení energetické účinnosti spotřebiče.

První štítky zavedly od roku 1995 používání stupnice od A (nejúčinnější) do G (nejméně účinné). Později byla horní hranice nastavena do A+++, ale s tím, jak se zlepšovala energetická účinnost výrobků, se většina nových spotřebičů na trhu prodávala s písmenkem A. Motivace kupovat ty nejúčinnější (A+++) se začala vytrácet, protože spotřebitelé již nebyli schopni tak dobře rozlišovat a stačilo jim prostě „Áčko“.

Proto chce Evropská komise znovu zavést jednoduchou škálu od A do G a zároveň navrhuje způsob, jak v budoucnu přehodnocovat energetickou efektivitu, aby označování drželo krok s technologickým vývojem a zlepšováním účinnosti spotřebičů, aniž by se stupnice musela znovu rozšiřovat.

Součástí návrhu je také mimo jiné vytvoření digitální databáze nových energeticky účinných výrobků, která by měla zlepšit transparentnost a vnitrostátním orgánům usnadnit dohled nad trhem.

Poslanci a členské státy se již shodli na kompromisním znění návrhu. Pokud ho schválí celé plénum a formálně potvrdí Rada (členských států), bude moci vstoupit v platnost. Více o neformální dohodě EP a Rady v tiskové zprávě.