Více času na podstatné

EXKLUZIVNĚ: Jaderný reaktor EPR společnosti AREVA – evropská reference

31.07.2012 10:12

Na začátku července účastníci tendru o dostavbu JE Temelín předložili provozovateli elektrárny ČEZ své nabídky. Kromě nabízené technologie a ceny bude pečlivě posuzována také možná účast českých firem na dostavbě. Vítěz výběrového řízení by měl být vybrán v létě příštího roku. Zájem o zakázku, jejíž cena se odhaduje na 200 až 300 miliard korun, mají americko-japonský Westinghouse, francouzská Areva a ruský Rosatom, jehož dvě dceřinné společnosti předložili společnou nabídku s plzeňskou Škodou JS. Všichni tři uchazeči nabízejí moderní reaktory, odlišnosti jsou v bezpečnostních systémech.

Dnes Vám již podruhé Tretiruka.cz exkluzivně přináší další informace o reaktoru EPR™ francouzské společnosti AREVA. Využíváním pasivních i aktivních ochranných prvků reaktory EPR™ splňují i ty nejpřísnější bezpečnostní nároky a zároveň zajišťují maximální možnou výkonnost i hospodárnost provozu. Studie společnosti AREVA prokázaly jeho přiměřenost pro lokalitu Temelín v období výstavby i za provozu (ochlazování, vyvedení výkonu do přenosové sítě). S životností 60 let má technologie EPR™ menší dopad na životní prostředí, a to díky své technologii, která splňuje nároky na nízké palivové náklady, provoz a údržbu. Investiční náklady na instalovaný kWe jsou díky vysokému výkonu reaktoru 1650+ MWe nižší oproti jiným reaktorům.

AREVA je připravena podpořit firmu ČEZ ve všech aspektech projektu Temelín 3 a 4 tak, aby bylo možné nalézt optimální řešení jeho financování a aby byla zajištěna jeho návratnost. Společnost AREVA také zajistí dodavatelský tým, ve kterém připadne významná role českému průmyslu. Aby mohla zajistit maximálně konkurenceschopnou a zajímavou nabídku, spolupracuje s řadou potencionálních partnerů a prostřednictvím otevřeného a flexibilního přístupu připravuje již nyní nejvhodnější tým pro dodávku reaktorů EPRTM.

 

Více ZDE.