Více času na podstatné

F. Kožíšek: Když to má být chuťově dobré, musí to být perfektní

26.06.2012 08:41

Vodárenství.cz přináší třetí část rozhovoru s MUDr. Františkem Kožíškem, CSc. – odborníkem na kvalitu pitné vody ze Státního zdravotního ústavu. Zajímalo nás, jak kvalitní vodu máme ve srovnání s Evropou, proč se v USA tolik chloruje a jaké jsou obecné trendy v úpravě vody.

Podívejme se na srovnání české pitné vody s Evropou, se světem. Jak jsme na tom? Jsou vůbec dostupná data, na základě kterých by se takové srovnání dalo udělat?
Jsou. V rámci EU se publikují každé 3 roky zprávy o kvalitě vody, kde to je trošku jinak podané oproti naší statistice. Je tam jenom užší výběr ukazatelů, není tam vše, co máme my. Navíc některé limity jsou méně přísné než naše národní. Když si vezmete, že u nás 98 % vody odpovídá předepsané kvalitě, tak možná nějaké země jsou o procento lepší… o víc být nemůže. Např. Holandsko, které má jenom velké provozovatele… Tam vodovody provozuje 15 velkých profesionálních vodárenských společností a mají jenom velké zdroje. Je tam pár kempů s malými zdroji a to je všechno. Tam nemají vesnické vodovody, co máme u nás. Tak oni mají možná 99,8 %. A jinde to bude zase trošku horší. Nedávno jsem viděl data ze Slovinska a oni udávali, že u menších vodovodů neodpovídá předepsané kvalitě 30 %. Hrozné číslo… A slovinský kolega mi to komentoval: Víte, u nás máme hodně krasové vody – to jsou velmi zranitelné zdroje. Sice tam mají podzemní vodu, ale ona to není pravá podzemní voda. Když zaprší, tak tam přiteče voda z povrchu. A druhá věc je, že ve Slovinsku je velký odpor k chlorování vody. Lidé raději chtějí, aby vodu prohlásili za nepitnou a musela se převařovat, než aby pili vodu s chlorem. Tohle bylo docela upřímné přiznání. Já se někdy setkávám s tím, že stupeň upřímnosti jednotlivých zemí není v reportingu vůči Evropské komisi úplně stejný.

 

Více na vodárenství.cz ZDE