Více času na podstatné

Firma nedodržela podmínky při odstraňování a zpracovávání vedlejších produktů a odpadů živočišného původu. Dostala pokutu 200 tisíc korun

15.08.2019 13:45

Společnost A S A P s.r.o. provozovala zařízení „Asanační podnik Věž“ v rozporu s podmínkami integrovaného povolení v částech „voda“ a „ovzduší“, včetně podmínek provozu zařízení stanovených v provozních řádech. Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Havlíčkově Brodě jí za to uložili pokutu 200 tisíc korun. 

Výše uvedená společnost odstraňuje nebo zpracovává vedlejších produkty živočišného původu a odpadů živočišného původu o kapacitě zpracování větší než deset tun za den. „Firma provozovala zařízení s neodstraněnými závadami na vzduchotechnickém potrubí k biofiltrům biologické části čistírny odpadních vod (ČOV). Konkrétně se jednalo o závady, při kterých docházelo k úniku odsávané vzdušiny z aktivace přímo do vnějšího ovzduší, kdy část odsávané vzdušiny ze vzduchotechnického potrubí k 4 biofiltrům aktivace unikala netěsnostmi na potrubí mimo biofiltry,“  řekl Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě.

Od ledna 2018 do února 2019 firma v deníku biofiltru uváděla pouze zápis „kontrola podtlaku“, ale nezaznamenávala výsledky měření odporu biofiltru, tj. konkrétní naměřené hodnoty v pascalech, podle kterých se má řídit provádění kypření, případně výměny náplně biofiltru. Nepředkládala také úřadu údaje požadované k ověření shody s integrovaným povolením a nevedla provozní evidenci vyjmenovaných zdrojů znečišťování. V neposlední řadě společnost A S A P s.r.o. násobně překročila stanovené limity z čistírny odpadních vod pro vypouštění odpadní vody do vod povrchových, jak bylo zjištěno z provedených rozborů. 

Společnost A S A P s.r.o. se proti rozhodnutí neodvolala a pokuta nabyla 25. 7. 2019 právní moci. Za provoz zařízení v rozporu s integrovaným povolením lze podle zákona uložit pokutu až deset milionů korun.

„Tento prohřešek výše uvedené firmy nebyl za poslední období jediný. V loňském roce jsme řešili rozsáhlé znečištění Perlového potoka způsobené vypouštěním rybníku uvnitř areálu, který slouží jako koncový stupeň čistírny odpadních vod. Tímto jednáním došlo k výraznému znečištění vodního toku. S podezřením na trestný čin proti životnímu prostředí jsme záležitost předali Policii ČR,“ řekl Panský.