Více času na podstatné

Firma porušila zákon o odpadech a inspektoři jí za to uložili pokutu 200 tisíc korun

25.06.2019 18:00

Společnost PARADOX STEEL s.r.o. jako původce odpadů shromažďovala na venkovních plochách kolem výrobní haly v areálu své provozovny v Ostravě – Kunčicích odpady, které nebyly utříděné podle jednotlivých druhů a kategorií. Firma nevedla průběžnou evidenci a nezabezpečila odpady před nežádoucím znehodnocením, odcizením nebo únikem. Porušila tak povinnost danou zákonem o odpadech. Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP), Oblastního inspektorátu Ostrava, jí uložili pokutu 200 tisíc korun. Ta nabyla právní moci 18. června.

Inspektoři ČIŽP provedli v září 2018 v areálu uvedené provozovny předem neohlášenou kontrolu. V době šetření nebyl nikdo přítomen. Následovala kontrola v listopadu 2018, kdy byl v areálu pouze jednatel a neprobíhal zde žádný provoz. Na venkovní ploše v areálu se nacházely například směsné stavební a demoliční odpady, dveře, okap, prázdné plastové kanystry a sudy, ale také lednice, kancelářský nábytek a vybavení, karton, kabely, prázdné znečištěné obaly. Ležely zde také obaly obsahující zbytky nebezpečných látek, izolační materiály, upotřebené brusné nástroje a brusné materiály, piliny a třísky železných kovů, zemina a kamení.

„Na zpevněné ploše za provozní halou bylo v době kontroly 16 kovových sudů o objemu 200 litrů. Některé byly cca z 1/3 naplněny kapalinou olejového zápachu. Odpady na venkovních plochách nebyly v době šetření v uzavíratelných nádobách, byly volně na ploše bez zamezení působení povětrnostních vlivů,“ řekl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě.

Shromažďovat odpady podle jednotlivých druhů a kategorií ukládá zákon, je tedy nutné, aby firma, jakožto původce odpadů, tuto povinnost plnila. „Nejednalo se o ojedinělý stav, neutříděné shromažďování odpadů jsme zjistili na více plochách kolem provozní haly a administrativní budovy. Nezabezpečení nebezpečných odpadů před nežádoucím únikem považujeme za závažný a pro životní prostředí ohrožující přestupek. Ponechání nebezpečných odpadů působení povětrnostních vlivů bez jakéhokoliv zabezpečení může způsobit nekontrolovatelné úniky těchto nebezpečných odpadů do životního prostředí a tím jej přímo ohrožuje,“ uvedl Kozubek.