Více času na podstatné

Francie: pevné výkupní ceny pro větrné farmy jsou nepovolenou státní podporou. Bulharsko: prezident se postavil proti zavedení retroaktivní solární daně

15.01.2014 08:46

Evropský soudní dvůr (ESD) na konci prosince 2013 předběžně rozhodl, že podpora ve formě pevných výkupních cen (FIT) pro provozovatele větrných farem ve Francii je nepovolenou státní podporou. Důvodem celé situace je skutečnost, že francouzská vláda včas nenahlásila Bruselu nový mechanismus FIT pro výrobce větrné energie. Na ESD se žalobou obrátila francouzská asociace Association Vent De Colère! Fédération nationale a skupina 11 fyzických osob, kteří kritizují výrobu zelené energie z větrných elektráren ve Francii.

Bulharský prezident Rosen Plevneliev  se kategoricky postavil proti zavedení retroaktivní solární daně ve výši 20%, která byla v Bulharsku uvalena od ledna na solární a větrné elektrárny. Bulharský prezident Plevneliev považuje zavedení solární daně za protiústavní a rovněž obává, že retroaktivní daň by dramaticky zhoršila podnikatelské a investiční prostředí v Bulharsku, což by mohlo ohrozit pracovní místa v zemi.

 

Zdroj: Solárnínovinky.cz