Více času na podstatné

František Lukl střídá v čele Svazu měst a obcí Dana Jiránka

16.06.2015 18:14

PERSONÁLIE Předsedou Svazu měst a obcí ČR se stal starosta Kyjova František Lukl. V Praze ho spolu s dalšími členy předsednictva zvolila na konci minulého týdne Rada Svazu. V čele této organizace sdružující více než 2 600 měst a obcí vystřídá dosavadního předsedu Dana Jiránka, který pro Svaz nadále pracuje jako výkonný ředitel. František Lukl bude řídit a zastupovat Svaz na jednáních v následujících čtyřech letech tak, aby představitelé samospráv společně hájili zájmy měst a obcí.

Mgr. František Lukl, MPA je předsedou Svazu měst a obcí ČR od června 2015. V letech 2011 až 2015 byl jeho místopředsedou. Český politik je od roku 2005 rovněž starostou města Kyjov, od 12. a od července 2013 do ledna 2014 byl také ministrem pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka.

Po úspěšném absolvování Klvaňova gymnázia v Kyjově František Lukl vystudoval právo a právní vědu na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. V roce 2010 navíc na téže fakultě získal za studium zprostředkované pod záštitou Nottingham Trent University titul MPA. 

V letech 2001 až 2002 František Lukl pracoval jako vedoucí právního oddělení Referátu kanceláře přednosty Okresního úřadu Hodonín. Od roku 2003 do roku 2005 pak působil na pozici vedoucího odboru kanceláře starosty s kompletní právní agendou města Kyjova.

Kromě Františka Lukla jsou členy předsednictva: primátorka Prahy Adriana Krnáčová jako čestná předsedkyně, primátor Karlových Varů Petr Kulhánek, který se stal také místopředsedou pro evropské záležitosti, dalšími místopředsedy jsou primátor Pardubic Martin Charvát, starosta Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi Vlastimil Picek a starosta Velkého Oseka Pavel Drahovzal. Členy předsednictva jsou dále primátor Plzně Martin Zrzavecký, primátor Ostravy Tomáš Macura, starostka Jílového u Prahy Květa Halanová, starosta Vítkova Pavel Smolka, starostka Kunína Dagmar Novosadová, starosta Blížejova Jiří Červenka a starosta Božanova Karel Rejchrt.

 

Zdroj: SMOČR